Регистрация

Индийски хлебчета с плънка от картофи



Индийски хлебчета с плънка от картофи
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1803

Пани пури - индийска улична храна от пълнен хляб с картофи и нахут.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 11.12.2017

Пани пури е индийска street food, която представлява малки пържени питки с въздушна сърцевина и хрупкава коричка, които се пълнят с пикантна смес от варени картфои и нахут с подправки. След това се потапят непосредствено преди отхапване в лют сос от индийски подправки. Ястието е екзотично, постно и много подходящо за мезе или просто да изненадате гостите с нетрадиционна за българския вкус индийска храна. А Лора и Стоян показват как се прави в домашни условия.

Първо се приготвя тестото като се смесват семолина (грис от твърда пшеница) с бяло брашно. За набухвател се добавя сода, омазнява се с олио и се посолява. Налива се вода, меси се докато стане гладко и еластично тесто и се оставя настрани за известно време, като е добре минавайки покрай него да го премесвате. 3 премесвания и общо половин час почивка между тях са достатъчни.

През това време можете да си сварите картофите и да си обелите нахутените зърна от една консерва. А докато картофите се готвят, можете да си приготвите и соса - във вода се разтваря паста тамаринд и след това се прецежда в купата на блендера. Към нея се добавят пресни листа мента и кориандър, пресен джинджифил, лимонов сок, зелено люто чушле, захар и сол. Всичко се пюрира заедно и се оставя настрана да престои.

После тестото се разточва на тънка кора, от нея с ринг или отвора на чаша се изрязват хлебчета, които се пържат на маслена баня. Картофите се намачкват на едро пюре заедно с нахута. Овкусяват се със сол, кимион, кориандър и чили на прах и твърдата смес се разбърква добре. Кората на хлебчетата се чупи с пръст и отвора се пълни с картофеното пюре. Непосредствено преди хапване питката се потапя в отцеденото съдържание на чопъра. Не сиропирайте предварително - по-скоро поднесете хляба със соса и нека всеки сам си топва хапката преди лапване.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта