Регистрация

Зимната руска класика Сельодка под шуба

Зимната руска класика Сельодка под шуба
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 719

Руско мезе от маринована риба с картофи, варени яйца, моркови, лук и майонеза.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Този тип мезе с риба и майонеза е известно в Русия като Сельодка под шубой или иначе казано маринована херинга под шуба, като шубата е останалите компоненти на ястието. И докато в България това е тежко мезе, то руснаците го приемат за салата. Безспорно с тази рецепта се пие доста водка, а вие си преценете като салата, мезе или основно ще я сервирате.

Необходими продукти:

  • 250 г мариновно филе от херинга (продава се както в буркани, така и на насипните витрини в големите супермаркети и цената е много по-ниска от тази на маринованата или пушена сьомга)
  • 2 големи глави лук
  • 600 г картофи
  • 200 мл майонеза
  • 2 големи моркова
  • 200 г кашкавал
  • 4 яйца
  • черен пипер на вкус и по желание

Начин на приготвяне:

1. Сложете яйцата, картофите и морковите да се сварят. Можете да поставите в една тенджера като извадите яйцата на 8-мата минута след кипването на водата, морковите - на 15-тата, а картофите чак след 25-ата минута.

2. През това време рендосайте кашкавала в купичка. Наситнете лука в друга. Рибата нарежете на малки парченца. Когато яйцата са готови - обелете и рендосайте в отделен съд. Същото направете след това и с моркова, а на финала и с картофите.

3. Вземете форма за торти с падащо дъно или стъклена тава. Може и голям ринг за торти - идеята е, че ястието се прави на пластове и е много красиво, когато се виждат отделните редове. На първи ред сложете половината варени картофи. Поръсете с черен пипер и покапете с майонеза. Следва да разпределите късчетата риба. После е ред на лука. След него се намазва тънък пласт майонеза и се поръсва отново черен пипер. Идва времето на останалите картофи, пак майонеза, морковите, майонеза, варените яйца, останалата майонеза и за финал се завършва с кашкавал.

4. Приберете в хладилник и след това поднесете като солена торта или апетитно зимно мезе с риба. Можете да украсите със зеленчуци и пресни подправки за наистина пленяваща визия.

 

Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта