Регистрация

Зеле с грах, праз лук и бешамел



Зеле с грах, праз лук и бешамел
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1110

Зелечуков гювеч с грах, праз лук и зеле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Зеленчуков гювеч с коричка от бешамел готви Ути Бъчваров, като съчетава българската и френската кухня и прави апетитна запеканка с неустоима заливка. Кулинарят предлага да сервирате ястието като гарнитура към някакво месо, но нищо не пречи да си го хапнете и за основно.

Праз лук и зеле се наситняват. Зелето се смесва със сол, пипер, малко захар, оцет и зехтин. Два тигана - един голям и един малък - се сгорещяват. В малкия се разтапя масло и в него се задушава празия лук. В големия се сипва растителна мазнина и се готви зелето. Когато празият лук омекне, се прибавя към зелето. В тигана от готвенето му се запича ким и с него се овкусява ястието. Налива се и бульон, добавя се грах от буркан и се оставя да покъкри. Пак в същия тиган от лука се разтапя масло, добавя се брашно, запържва се леко и се налива мляко и течна сметана. Полученият бешамел се подправя с индийско орехче.

В гювеч или тава с високи бордове се изсипва зелевата смес. Отгоре се залива с бешамела и се пъхва във фурната на 180 градуса за около 45 минути.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта