Регистрация

Домашно ризото с пилешко и спанак



Домашно ризото с пилешко и спанак
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2610

Ризото с месо, зеленчуци и сметаново-винен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Да се изглезим с домашно ризото, което е малко по-модерния еквивалент на познатото до болка пиле с ориз или ориз с пилешко. Ако все още не сте разнообразили бабината рецепта със съвременни нейни еквиваленти, то каналът hapka предлага как да направим това в домашни условия. А ако наистина искате да придобиете модерни навици в кухнята, не си позволявайте побългаряване с използването на бисерен ориз, вместо Арборио или балто, не заменяйте пармезана с кашкавал, купете си хубава готварска животинска сметана, не заменяйте зехтина с олио и се спрете на сравнително качествено, пък дори и не скъпо вино. Помнете, че пестенето от продукти в приготвянето на ризото се усеща веднага и особено личи на вкуса. Авторите изчисляват, че дори и без скъпене, порция от ястието излиза около 2 лв. Така че нека бъде както трябва. А ето как:

Нарежете си всички продукти предварително и си ги поставете на плота - така не рискувате да пропуснете някой от тях. После си сгорещете в тиган зехтин за готвене, добавете в него масло и изсипете пилешкото филе, нарязано на хапки. Гответе известно време, овкусете със сол и пипер и щом месото стане бяло отвсякъде, махнете от котлона и го пресипете в съд, за да спрете термичната обработка.

После идва ред на оризовата част. Отново в загрят зехтин се изсипва наситнен лук и щом стане прозрачен, се добавя и нарязан на тънки шайби чесън. След още малко готвене се добавя ориз, който не трябва да сте мили предварително, за да се запази нишестето в него. Така ще се получи онази лепкава кашеста текстура, специфична за ризотото. После идва бялото вино, пилешкия бульон и готварската сметана. Овкусяване със сол и пипер. Тук ще се наложи ястието да покъкри до разваряването на ориза, но той ще трябва да остане ал денте - леко хрупкав и суров в средата. Сега добавете наситнения спанак, а след 2-3 минути листенцата му ще омекнат. Тогава вкарайте сготвеното вече месо в ястието и изсипете основната доза пармезан. Щом стане на влакна, вече можете да разпределите в индивидуални порции. Според hapka те трябва да са 6, но ние ви препоръчваме да хапнете по-качествено, като ги сведете до 4, а така всяка от тях все пак ще ви струва 3 лв. Е, къде в заведение се яде ризото за 3 лв. на порция?

Остават финалните щрихи - малко пармезан върху всяка порция и няколко капки зехтин за разкош. Готово е за хапване. Гледайте как точно се прави във видеото:

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта