Регистрация

Домашно песто дженовезе с орехи



Домашно песто дженовезе с орехи
Лесно   |   Порции 250-300 мл   |   Видяна: 1569

Босилково песто с пармезан и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Една от най-светлите емблеми на италианската кухня е песто дженовезе. Въпреки че представлява лесно направен сос, той подправя множество ястия със зеленчуци и паста, използва се дори за поднасяне на печено пилешко и е идеален за добавка към плата сирена. Дъхът е с босилеков акцент и чеснова нотка, а небцето улавя хрупкавостта на ядки, нежността на твърдо жълто сирене и маслиновия нюанс на студено пресован зехтин. Как да направите тази идилия вкъщи и с какво да я поднесете, показва Миро в канала Готвене за начинаещи.

Орехите - малко над 50 грама, се запичат на сух тиган докато се отвори ароматът им. Същото количество пармезан се рендосва. Можете директно да си купите рендосан пармезан или грана падано. Листата босилек се попарват за няколко секунди във вряла вода, след това се шокират в ледена и после се отцеждат върху домакинска хартия. Босилекът, 2-3 скилидки чесън, зехтинът - межди 120 и 140 мл, запечените ядки, сокът на 1/2 лимон и сол и пипер влизат заедно в купата на чопъра и се смилат на каша. Към нея се добавя пармезанът и се разбърква хубаво. По желание може да се втечни с добавката на още зехтин. Добре е да опитате и на соленост, като тя трябва да е по-натрапчива, защото все пак ще се използва за овкусяване на цели блюда.

А когато имате всичко това, можете да си сервирате всякакви видове италианска паста, резени моцарела или директно салата Капрезе, нарязани зеленчуци, пилешка пържола и още много други глезорийки, които ще повишат качеството на вкуса си с една лъжичка от този сос.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 15 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта