Регистрация

Десерт Монблан с тиквено пюре



Десерт Монблан с тиквено пюре
Средно   |   Порции 8-10 броя   |   Видяна: 1532

Бисквитени хапки с бита сметана и пюре от тиква.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 18.01.2018

Десерт с история правят Лора и Стоян като готвят сладкиш Монблан или основа от пандишпанова бисквитка, върху която полягва парче печена тиква, напоено в ром, след това се покрива от шприцована бита сметана с канела и ванилия, а отгоре се разпределя тиквено пюре с бисквити и крем сирене. Получава се триизмерна многокомпонентна сладка, за чиито произход все още се водят спорове в кулинарните среди.

За начало правим пандишпанов блат като разбиваме масло на стайна температура с пудра захар, след това вкарваме в него жълтъци, канела и лимонова кора, а накрая и брашно. Полученото тесто се разстила в намазнена тава и се запича за 10 минути на 180 градуса. След това с ринг от него се режат кръгове, които се допичат за 5 минути на решетка и после се охлаждат.

Тиквата се реже на кубчета и се пече до омекване. Една част от тях се заделят и се накисват в тъмен ром. Другата се намачква на пюре с крем сирене и натрошени бисквити и се подслажда със захар. Отделно се разбива животинска сметана с канела и ванилова захар, а после остава да сглобим сладкишите.

Върху сновата от бисквитка се слагат по 1-2 парчета от напоената тиква. Отгоре с шприц се покрива със сметана, а на финала се украсява с тиквено пюре, минато през преса така, че да прилича на тънки спагети. На финла се поръсва със захар, която да имитира сняг.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта