Гъбено-сметанов сос за месо
Сос за месо с гъби и сметана.
Необходими продукти:
- 400 г пресни печурки
- 2 глави лук
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- сол и бял пипер (може и с черен)
- 500 мл сметана
- 1 с.л. брашно
- копър по желание
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, гъбите нарежете на тънки полумесеци или малки кубчета.
2. Сгорещете олиото, запържете лука докато стане прозрачен, добавете гъбите и маслото и пържете още 2-3 минути.
3. Добавете брашното и щом започне да покафенява, постепенно наливайте сметаната при непрестанно бъркане, за да не се получат бучки. После оставете да покъкри на умерен огън 5 минути.
4. Подправете щедро със сол и пипер и махнете от огъня. По желание добавете наситнен пресен копър.
5. Сервирайте като сос за печени меса - пилешко или телешко. Връзва се и с пуешки гърди и по-сухо свинско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ