Регистрация

Гарнитура от ориз с тиквички, спанак и целина

Гарнитура от ориз с тиквички, спанак и целина
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 1109

Лесна ооризова гарнитура или постно основно от варен ориз със спанак, тиквички и селъри.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 150 г дългозърнест ориз
  • 1 стебло целина - само едно стръкче, защото е силна на вкус
  • 1-2 тиквички - около 300 г общо
  • 100 г спанак
  • 2 с.л. олио
  • сол и пипер
  • 1 с.л. лимонов сок
  • магданоз за поръска по желание

Начин на приготвяне:

1. Измийте много добре ориза няколко пъти като заливате с вода, плакнете и отмивате. След това прехвърлете в тенджера, залейте с 450 мл вода, сложете щипка сол и оставете да се свари на умерен огън докато попие цялата вода и омекне хубаво.

2. Докато оризът се готви си направете зеленчуковата част. Измийте спанака и наситнете. Тиквичките обелете и нарежете на малки кубчета. Целината разполовете надлъжно през средата и след това нарежете напречно на ситно.

3. Сгорещете в тиган олиото, запържете целината за 1 минута, добавете тиквичките, бъркайте и гответе още 3 минути, след това сипете спанака и гответе 2-3 минути. Овкусете със сол и пипер. При необходимост налейте още 1 с.л. олио. Залейте с лимоновия сок, размешайте и махнете от огъня.

4. Готовия ориз сипете в тигана. Ако е останала вода в него, я отцедете или оставете да се изпари от температурата. Зърната трябва да са влажни, но не и да плуват. Рохкайте с шпатула и гответе 2-3 минути докато всичко се смеси. Опитайте и при нужда сложете още сол и пипер.

5. Поднесете по желание с поръска от пресни листа магданоз като леко веганско основно или пък за гарнитура. Много добре се връзва с рибни ястия и е диетично.

 

Източник: YouTube/Ето Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта