Регистрация

Вегански тиквеник с мед и канела



Вегански тиквеник с мед и канела
Лесно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1698

Сиропиран тиквеник с медена заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Лятото е друго - хапваме по някой свеж сезонен роден плод и се наслаждаваме на времето. Но през студените месеци от родните сладкарски растителни находки остават малцина - тиква, мушмули, дюли, ябълки и круши - къснозрейки. Е, поне време за готвене има. Затова в канала Готвене за начинаещи Миро показва как да си направим тиквеник. Но не обикновената баница с тиква, а десерт с тиква, мед, канела, ядки ненатрапчиво количество тесто и мазнини и приятен сироп, който да разведри сладкиша.

Тиквата се рендосва и се поръсва със захар. Разбърква се и се оставя настрана няколко минути. После водата от нея се отцежда и се събира за сиропа. Към тиквения сок се добавя мед, захар, лимонов сок и (само ако лимонът е БИО) лимонената кора. С другата част се действа конвенционално. Редят се кори, пръскат се с олио и на всяка втора се слага част от рендосаната тиква и се поръсва с орехи и канела. В рецептата обаче се покапва и с мед.

Готовият сладкиш се пече на 180 градуса малко под средното ниво на фурната за 50-тина минути. А заделеният сироп се кипва и охлажда. Топлата и изпечена сладка баница се залива с хладния сироп. И след няколко часа е идеална за хапване.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта