Регистрация

Бели бъбреци влизат в хранителния елит



Бели бъбреци влизат в хранителния елит
  |   Порции   |   Видяна: 11642

Кулинария с тестиси се превръща в модерно готвене на вкусни афродизиаци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Човешката хранителна екстравагантност край няма - доказва го и новина от кулинарния свят, в която разбираме, че съществува Световен фестивал по готвене на тестиси. А за по-малка изненада научаваме, че нейн основоположник е сърбинът Шеф Любомир Ерович.

Колкото и погнусяващо да звучи идеята да се ядат бели бъбреци от животни или иначе казано - топки на прасета, телета и по-екзотични видове като кенгуру например, е изненадващо, че тази храна се харесва наверд по света. Във видеото се запознаваме с идеята на един шеф готвач да превърне особената карантия в деликатес. Тази част от добитъка е богата на полезни вещества, пък и е мощен афродизиак, защото съдържа тестостерон. 

Който е ял бели бъбреци, може да сравни вкуса им с този на сготвен мозък или бял дроб. А шеф Ерович е развил рецептите си за готвене на суровината до съвършенство. Сред най-почитаните и търсени негови произведения са Телешки тестиси с вино, Тестиси със сос Бешамел, пица с тестиси. Екстравагантният готвач може да сервира и бели бъбреци, впрегнати в гулаш. А ентусиастите да си хапнат от храната пък са готови да заплатят доста солена сума. Може би има защо.

(А тук едно отклонение от редактора на kulinarno.bg - Когато бях малка, имах живи прадеди на село и си гледахме по прасе във всяка къща. Щом прасето е мъжко и е за клане - задължително се кастрираше. Помня ужасяващата процедура, в която животното се вкарваше с главата надолу във варел с вода, за да се свърши работата по рязане на топките от животинския лекар. Вместо заплащане обаче, ветеринарят предпочиташе да вземе белите бъбреци, за да си ги сготви, и твърдеше, че по-уникална храна от тях няма. Но въпреки месоядството и храненето с пържени ястия, зловещият за мен Д-р Вълчев от село Върбовчец доживя до 93 години, разбивайки идеите ми за правилно хранене...)

Най-важните съставки

Време за приготвяне:
Време за готвене:

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
5
4 мн. добре
0
3 става
3
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта