Регистрация

Банички с гъби, чесън и грах

Банички с гъби, чесън и грах
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 3219

Банички с плънка от запържени гъби, грах и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пълнежа:

  •   1 кг гъби (за разнообразие можете да използвате микс от различни гъби)
  •   1 шепа почистени скилидки чесън
  •   2 шепи грах или грах в шушулки
  •   мазнина за запържване
  •   до ½ ч.ч. течност за деглазиране - например бульон, вино, коняк и др.
  •   1 шепа нарязан магданоз
  •   1 шепа нарязан джоджен
  •   1 шепа нарязан лук

За запръжката:

  •   4 с.л. мазнина
  •   4 с.л. брашно
  •   (част от запръжката ще ви остане, можете да я съхранявате в хладилника)

За баничките:

  •   3 листа кори за баница
  •   4 с.л. (или повече) мазнина за кори

За доматения сос:

  •   1 кг. (или повече) узрели домати или 1 консерва от 950 мл. цели, белени домати
  •   мазнина за готвене на доматите (например зехтин)
  •   сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Кипнете литър вода. Прибавете шепа сол и разбъркайте, за да се разтвори солта. Намалете котлона, така че водата да ври слабо. Прибавете скилидките чесън и ги оставете да поврат докато омекнат. (Можете и да запечете чесъна във фурната.) Оставете скилидките цели или ги нарежете на по-малки парченца. Оставете ги настрани.

2. Докато чесъна ври, изчистете гъбите. Нарежете или ги накъсайте на хапки. Оставете ги настрани.

3. Пригответе граха, след което го оставете настрани.

  • Ако грахта е в шушулки, изплакнете ги, отстранете дръжчиците и ги нарежете на хапки.
  • Ако грахта е без шушулки, просто я оставете настрани.
  • Ако грахта е замразен, размразете я.

4. Пригответе запръжката. Загрейте мазнината в малък тиган на средно силен огън. Когато мазнината се сгорещи, прибавете брашното. Разбъркайте и дръжте на котлона докато добие златист цвят. Свалете от огъня и оставете настрани.

5. Загрейте мазнина в голям тиган на средно силен огън. Запържете граха. Добавете достатъчно мазнина, че да се покрие дъното на тигана, добавете граха, наръсете със сол. Запържете като бъркате постоянно докато грахът добие ярко зелен цвят – около 3 до 5 минути. Прехвърлете граха в купа и оставете настрани.

6. След това запържете гъбите. Прибавете още малко мазнина в тигана и загрейте. Прибавете гъбите и достатъчно сол. Разбъркайте, така че мазнината и солта да покрият гъбите и след това ги оставете. Разбърквайте от време на време, за да не загорят и изчакайте докато водата от гъбите се поизпари.

7. Деглазирайте. След известно време гъбите вече няма да пускат вода и тиганът ще е почти сух. Залейте достатъчно от течността за деглазиране в тигана и остържете дъното. Бъркайте докато всички частици са се разтворили в течността. След това прибавете 1 ч.л. от запръжката в течността, разбъркайте и оставете да поври, така че да получите посгъстен сос. Ако сосът е прекалено гъст, добавете още вода, вино или бульон, за да го поразредите. Ако е прекалено рядък, добавете още от запръжката.

8. Прехвърлете запръжката в големия тиган и преминете към смесването.

9. Смесете готовата грах с гъбите – в отделна голяма купа или в дълбокия тиган, в който сте ги готвили. Прибавете чесъна, половината от магданоза, половината от джоджена и половината от лука. Разбъркайте добре. Опитайте на вкус и добавете сол и черен пипер ако е необходимо.

10. Оставете пълнежа да се охлади до стайна температура.

11. Загрейте фурната на 190 С.

12. Разопаковайте корите за баница и ги покрийте с влажна кърпа. Изчистете си плота, пригответе си мазнината за корите и четка за намазване.

13. Извадете една кора и я оставете върху плота. Покрийте останалите с влажната кърпа, за да не изсъхват. Намажете с четката равномерно кората за баница с мазнината. Наръсете я равномерно с половината от останалия магданоз, джоджен и лук.

14. Извадете втора кора от пакета, поставете я върху първата и отново покрийте пакета с влажна кърпа. Намажете и втората кора с мазнина. Наръсете я с останалата част от магданоза, джоджена и лука. Покрийте с трети лист (без подправки този път) и намажете с мазнина.

15. Опаковайте обратно неизползваните кори и ги върнете в хладилника.

16. Разрежете трите пласта кори на четири правоъгълника.

17. Вземете шепа от пълнежа, поставете го в единия от правоъгълниците – добавете още или махнете част, така че да можете да го опаковате. Затворете горния и долния край върху пълнежа, след което затворете и отстрани.

18. Намажете с мазнина сухите части от тестото, така че при печенето корите да станат хрупкави.

19. Наредете баничките в тава за печене и сложете във фурната за 20 минути.

20. Междувременно пригответе доматения сос.

21. Сглобете и сервирайте!

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта