Регистрация

Английска мидена супа

Английска мидена супа
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2520

Млечна супа с миди и бекон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 резена пушен бекон, нарязан
  • 4 стръка целина, нарязана
  • 1 средна глава бял лук, нарязана
  • 4 картофа, обелени, на кубчета и накиснати във вода, колкото да ги покрие
  • 1.5 с.л. брашно
  • 2 консерви миди, запазете течността от тях
  • около 15 средно големи миди в черупките, измити и накиснати*
  • 1 чаша обезмаслено мляко (или пълномаслено)
  • 1 чаша равни части брашно и вода (или гъста сметана)
  • тим (сушен, около 1 ч.л.)
  • морска сол и пипер
  • *измийте черупките много добре. Също, накиснете мидите първо за 10 минути, после сменете водата и накиснете отново, докато станат готови з готвене.

Начин на приготвяне: 

1. В тиган на висока температура, сложете мидите и около чаша вода. Покрийте и оставете да заври. Извадете мидите. Отстранете ги от черупките и оставете настрани. Запазете половината течност от варенето, като махнете нечистотиите или парченца черупки, ако има.

2. В голяма тенджера, запържете бекон и разтопете тлъстината. Когато беконът стане хрупкав, извадете го и оставете настрани. Охладете и го накъсайте (това ще бъде допълнителна гарнитура).

3. Към горещата тлъстина от бекона, сложете лука и задушете, докато стане прозрачен. Добавете целина и пържете още 2 минути. Овкусете с тим, малко сол и пипер.

4. Към сместа добавете брашно, за да получите запръжка. Когато целината и лука са оваляни в брашното, добавете останалата течност от варенето на мидите, картофите и водата, в която са киснали картофите. Овкусете с още пипер. Покрийте и оставете да заври. Течността ще стане гъста, което е нормално.

5. Когато картофите са полуготови, внимателно добавете млякото и брашното с водата, като бъркате непрекъснато. Овкусете с още сол и пипер, ако е нужно. Намалете температурата на средна към висока и оставете да къкри.

6. Когато супата се сгъсти (остава да се стича по лъжицата, когато загребете), добавете мидите и нека къкри още 2 минути.

7. Оставете да престои около 5 минути и сервирайте с малко нарязан магданоз и накъсания бекон от по-рано.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта