Регистрация

Аджика с цвекло и домати

Аджика с цвекло и домати
Лесно   |   Порции 4 литра   |   Видяна: 1145

Абхазка домашна лютеница с цвекло, домати, чушки и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 кг цвекло
  • 2,5 кг домати
  • 5 големи червени чушки
  • 5-10 скилидки чесън в зависимост от размера
  • 120 мл зехтн
  • 100 мл оцет
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

* Думата аджика на абхазки означава сол, но е станала традиционна за тамошните лютеници и разядки на основата на чушки и домати. С продуктите може да се импровизира, като в направата на аджика често влизат зелени домати, патладжани, тиквички.

** С дадените продукти се получава около 4 литра аджика.

1. Почистете цвеклото, обелете го и го минете през месомелачка. След това сложете тавата с него на умерен огън на котлона, добавете зехтина или друг вид растителна мазнина и оставете да се готви.

2. Доматите и чушките също минете през месомелачката. Щом цвеклото омекне и водата от него се поизпари, добавете ги и тях, добавете сол и захар и разбъркайте.

3. Оставете да се готви на слаб огън докато се сгъсти и заприлича на лютеница. Отнема между 40 минути и 1 час.

4. Добавете минатия през преса или намачкан чесън, сипете оцета, разбъркайте хубаво и гответе ощ 10 минути. След това пресипете по буркани докато е още топло и затворете хубаво.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта