Регистрация

Месене на козуначени зайчета и агънцаМесене на козуначени зайчета и агънца
Средно   |   Порции 3-5 хляба   |   Видяна: 1540

Как се правят зайци от тесто и как се меси питка от рози за Великден?

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.04.2017

След като Лора и Стоян показаха как да си направим лесно и пухкаво тесто за великденски козунак (Ето и рецептата за тесто за козунаци), дойде ред и на идеите как да оформим различни красиви сладки Великденски питки с него. Традиционният вариант е на плитка, която после можете да завиете на кръг, но има и други трикове, с които да замесите незабравим козунак за Великден, който да зарадва малки и големи с празничната си визия.

Първият вариант е козунак във формата на агне. Получава се голяма питка с къдрици, които имитират вълненото кожухче на животинката. Следва да направим крачета, ушички и глава с очи. По специфичен начин се сглабя хляба. Можете да пропуснете да намаслите крачетата, за да станат по-тъмни от останалото тяло. Ако ви хрумнат още идеи - рализирайте ги смело. Основата на направа на питката е показана във видеото.

Следва да оформим зайци от козуначено тесто. Дългоухият бързобегунек е един от символите на Възкресение Христово. Защо е станал нарицателен за християнския празник, както и начина по който да си го направите от тесто - гледайте в клипчето. Можете да използвате тези техники и за направата на обикновени хлябове. Пак ще е много оригинално.

Козунак от рози е третата хрумка, която водещите ни презентират. Получава се изискана празнична сладка погача, в центъра на която можете да подредите Великденски яйца. Вижте как се прави и преценете дали това е вашият празничен хляб.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта