Лимонова торта с кардамон
Лимонова торта с още по-лимонова глазура.
Необходими продукти:
За блата:
- 1 1/2 ч. ч. обикновено брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
- 6 с. л. неосолено масло, на стайна температура
- 1 ч. ч. захар
- 2 големи яйца
- настъргана кора от 1 лимон
- 2 с. л. лимонов сок
- 1/2 ч. ч. суроватка или мляко
- 1 ч. л. смлян кардамон (може да замените с индийско орехче или канела, ако не намерите кардамон)
За глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 2 с. л. мляко
- около 2 с. л. лимонов сок
- настъргана кора на един лимон
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Намажете форма за хляб (за предпочитане чугунена, но може и друга) с големина 22,9 х 12,7 см, с незалепващ спрей за готвене.
2. Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа и заделете.
3. В голяма купа разбийте маслото и захарта с миксер на средна скорост, докато се получи лека и пухкава смес - около 4 мин. Добавете яйцата на ниска скорост едно по едно и бъркайте всяко по 1 мин. На ниска скорост разбийте сместа с брашното до хомогенност. Внимавайте да не се пресече сместа.
4. Сипете тестото в тавичка и загладете повърхността. Печете в средата на фурната 35-40 мин. или докато клечката за зъби излиза почти чиста, само с няколко трохички. Прехвърлете блата върху решетка и оставете да се охлади 10 мин. докато приготвяте глазурата.
На глазурата:
1. Разбъркайте необходимите за глазурата продукти в средна купа до хомогенност. Ако искате по-фина глазура, сложете повече лимонов сок, а ако искате по-дебел слой, добавете повече захар.
2. Махнете блата от съда и намажете с глазурата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ