Регистрация

Блюдо касуле

Блюдо касуле
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 9690

Класическа френска рецепта за студените зимни дни.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 пачи крака
  • 4 наденички
  • 2 агнешки плешки (долната част)
  • 6 тънки резена пушен бекон, нарязан на парчета от около 1,25 см
  • 1 голяма глава лук, фино нарязан
  • 2 стръка целина, фино нарязани
  • 2 моркова, фино нарязан
  • 4 големи скилидки чесън, фино нарязан или накъсан
  • 1 пълна с. л. доматено пюре
  • 1/2 бутилка сухо бяло вино
  • 2 330 мл консервирана елда
  • 1 330 мл консервиран боб флажолет
  • 2 330 мл консервиран фасул
  • 500 мл хубав зеленчуков или пилешки бульон
  • около 6 стръка прясна мащерка
  • магданоз, фино нарязан (по желание)
  • зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

1. Сложете малко зехтин в голяма огнеупорна касерола или друга тенджера. Сложете върху много горещ котлон.

2. Изпържете до кафявокраката на патицата, наденичките и агнешкото. Щом покафенеят от всички страни, отстранете от огъня и запазете.

3. Намалете леко огъня и прибавете бекона, лука, целината и морковите.

4. Гответе около 5 мин., разбърквайте често, докато беконът се сготви и зеленчуците омекнат.

5. Прибавете доматеното пюре, разбъркайте хубаво и гответе 2 мин., като разбърквате непрекъснато.

6. Увеличете огъня, прибавете виното и хубаво деглазирайте тенджерата, като остържете всичко залепнало по дъното с дървена лъжица - изчакайте течността да се редуцира до около две трети.

7. Намалете огъня до слаб и прибавете боба, бульона и мащерката. Сложете обратно месото и покрийте.

8. Гответе около час и половина, като разбърквате от време на време.

9. Махнете капака и гответе още час или докато остане съвсем малко течност. 

10. Преди сервиране извадете пачите крака и агнешките плешки и отделете месото от кокала. Трябва да е много крехко. Върнете отново в тигана и стоплете добре. Овкусете, прибавете по желание магданоз и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта