Регистрация

Баклава със шам фъстък и сироп от рози

Баклава със шам фъстък и сироп от рози
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 5677

Ето... и хипер сладък спътник на кафето.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За баклавата:

  • 900 г шам фъстък
  • 1 пакет готови замразени кори
  • 4 с.л. бяла пудра захар
  • 2 чаши разтопено масло

За сиропа:

  • 2 чаши бяла пудра захар
  • 2 чаши вода
  • ¼ чаша розова вода

Начин на приготвяне:

1. Започнете като извадите готовите кори от фризера и ги размразите на стайна температура за около час. Не се опитвайте да ги размразите бързо като ги сложите в микровълновата, защото това ще ги развали.

2. Междувременно, в кухненския робот сложете шам фъстъка и 4 с.л. захар и смелете на ситно.

3. В тиган с незалепващо покритие, сложете всички съставки за сиропа и варете на средна температура, докато захарта се разтвори. Оставете да се охлади напълно.

4. В тава за печене, сложете голямо парче фолио, така че да покрие цялото дъно, и още за покриване на баклавата. Или просто отрежете две отделни парчета фолио за дъното на тавата и за покриване на баклавата. Намазнете дъното/фолиото. Вземете 1-2 кори и ги сложете на дъното на тавата. Повечето пъти готовите кори са нарязани на квадрати, но на опаковката ще е указано в каква форма са. Ако трябва да ги режете, за да се поберат в тавата, използвайте кухненски ножици – а не нож.

5. Върху всяка кора, която слагате, мажете с масло с кухненска четка. Това дава на баклавата златистия цвят. Повторете с всички кори.

6. След като половината кори са сложени в тавата и са намаслени, добавете центъра от шам фъстък. Задължително си оставете една чаша за украса накрая.

7. Сложете останалите кори, като отново ги мажете с масло, докато свършат.

8. Покрийте с фолио и сложете във фурната за 20-25 минути, или докато корите се надигнат леко и са напълно златисти.

9. Отстранете от фурната и оставете да се охлади напълно. Може да отнеме няколко часа. Но се уверете, че баклавата е напълно охладена.

10. Залейте баклавата с желаното количество от сиропа. Нарежете на квадрати или по диагонал и сервирайте веднага.

11. За да я съхранявате, покрийте с фолио и сложете на стайна температура, не в хладилник.

Приготвянето може да изглежда дълго, но всъщност просто е обяснено по-подробно за тези, които го приготвят за пръв път. След като я приготвите веднъж, става толкова лесно, че ще искате да я правите постоянно и за много големи групи хора, най-вече защото една тава стига за над 20 души и може да се приготви ден-два предварително.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта