Ягодова панакота с крем от балсамов оцет
Сметанов крем с ягодово допълнение, бял шоколад и ядки.
Необходими продукти:
- 500 мл сметана
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 200 г пресни или замразени ягоди
- 100 г бял шоколад
- 2.5 листа (1 ч.л.) желатин
- 1/2 шушулка ванилия
- шепа шам-фъстък
- 100 мл балсамов оцет (за предпочитане с аромат на ягода)
- 100 мл червено вино (по избор)
Начин на приготвяне:
Подготовка:
1. Накиснете желатина в студена вода за 5 мин.
2. Натрошете белия шоколад, за да се разтопи по-лесно.
3. Запазете 4-5 хубави ягоди за украса.
Самото приготвяне:
1. В тиган с дебело дъно добавете сметаната, захарта и ягодите.
2. С помощта на миксер направете гладка розова смес.
3. Загрейте тигана на силен огън и прибавете белия шоколад, шушулката ванилия (с помощта на остър нож изсипете семента в млякото).
4. Бъркайте докато се разтопи шоколадът. Внимавайте да не завира!
5. Махнете тигана от огъня.
6. Отцедете желатина от водата и го сложете в крема.
7. Бъркайте докато се разтвори.
8. Сипете крема в по-големи чашки за шотове или в каквито чаши предпочитате.
9. Оставете в хладилника цяла нощ или поне 3 часа.
Преди да дойдат гостите:
1. Кипнете на слаб огън виното и оцета с 3 с.л. захар докато се получи гладък сос.
2. Сложете натрошения шам-фъстък и нарязани ягоди, внимателно сипете няколко ч.л. от балсамовия сос отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ