Чудесна супа от черен боб
Бобена супа с пушена шунка.
Необходими продукти:
- 4 консерви от по 450 г черен боб (отцеден и изплакнат)
- 1 л. пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- 1 до 1 ½ чаши пушена шунка (или обикновена), нарязана на кубчета
- 1 ¼ ч. ч. моркови
- 1 ¼ ч. ч. лук
- 1 ¼ ч. ч. целина
- ¼ ч. ч. нарязан пресен магданоз
- 1 малка люта чушка, изчистена от семето и нарязана (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки (без магданоза) в голяма тенджера и включете на слаб огън. Оставете да къкри около 90 минути като разбърквате от време на време. В последните няколко минути от готвенето прибавете и магданоза.
2. Извадете дафиновия лист. Леко намачкайте бобените зърна с уред за картофено пюре или като прехвърлите 1/3 до ½ от супата в блендер и я върнете после в тенджерата. Така ще получите гъста и засищата супа. Ако искате да получите по-рядка супа, добавете допълнително пилешки бульон.
Сервирайте супата гарнирана с малко обезмаслена заквасена сметана и нарязан зелен лук или други зеленчуци по ваш вкус.
Бележка: Ако се пюрира напълно, супата може да се превърне в топъл сос за тортила чипс (В този случай ако искате можете да добавите и ½ до 1 ч. л. кимион за допълнително аромат).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ