Регистрация

Чийзкейк Чарли с джинджифилова коричка

Чийзкейк Чарли с джинджифилова коричка
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2570

Чийзкейк със сметана, бадеми и канела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За коричката: 

  • около 8 парчета джинджифил
  • около 6 бисквитки с бадеми и канела
  • 1/3 ч.ч. нарязани на ситни тресчици бадеми
  • 1 с.л. захар
  • 5 с.л. масло - разтопено

На пълнежа:

  • 425 г рикота, отцедена и на стайна температура
  • 3 пакета (по 250 г) крема сирене, отцедено и на стайна температура
  • щипка сол
  • 1 ½ ч.ч. захар
  • 200 мл пълномаслена сметана
  • сокът на ½ лимон и кората
  • 2 шушулки ванилия
  • 2 жълтъци
  • 6 цели яйца

За соса: 

  • 2 кутии пресни малини
  • ¼ ч.ч. захар
  • щипка сол
  • сокът на ½ лимон
  • ½ бурканче малиново сладко (около 1 ч)

Начин на приготвяне:

1. Смесете двата вида бисквитки, бадемите и захарта в кухненски робот докато получите смес с консистенцията на едър пясък (около 1.5 мин.).  Изсипете сместа в намаслена разглабяща се форма за торта и смесете с разтопено масло. Сложете във фурната на 175ºС за 15 - 20 мин., докато усетите аромата.  Извадете и заделете.

2. С ръчен пасатор обединете рикотата и крема сиренето. Прибавете щипка сол и половината захар. Разбийте до пълна хомогенност и след това смесете с шпатула. Прибавете втората половина от захарта и повторете. Прибавете сметаната и повторете.  Прибавете лимона, есенцията от шушулките ванилия и разбийте отново. Разбъркайте.

3. Опитайте на вкус, за да проверите лимона. Трябва да се усеща като аромат, но не и да преобладава като вкус. Ако се е получило така, прибавете още рикота и допълнително яйце, за да не се получи лимонов чийзкейк.

4. Прибавете първо жълтъците, след това целите яйца, две по две.

5. Намажете формата с още масло за стените и изсипете пълнежа. Сложете в тавичка, в случай че прелее по време на печене. Печете 10 мин. на 250ْ С и без да отваряте вратичката на фурната, намалете огъня на 100ْ С и печете още 2 ½ - 3 часа.

6. Щом се изпече, прокарайте нож по стените на съда, като движите самия съд, а не ножа. Оставете върху решетка, за да се охлади 2 ½ - 3 часа. Покрийте с найлоново фолио и дръжте в хладилника поне 3 часа.

7. Смесете малините, захарта, солта и лимона и оставете да престоят най-малко 30 мин.  Междувременно загрейте сладкото на среден огън за около 3 мин., докато започнат да излизат балончета и цветът стане по-тъмен. Изсипете върху сместа с плодовете и разбъркайте.

8. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа.

9. Преди да поднесете чийзкейка отново прокарайте нож по стените на формичката. Не прибавяйте плодове или сос докато не поднесете, защото ще се разтече.

10. Нарежете на парчета и сервирайте.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта