Регистрация

Черно-бял пай с бисквитена основа

Черно-бял пай с бисквитена основа
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3083

Домашен сладък пай с шоколадов крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За основата от бисквити от грахам:

  • 1 и ¾ чаша трохи от грахамови бисквити (около 12 цели бисквити)
  • 2 с.л. едра кафява захар
  • ½ ч.л. смляна канела
  • ¼ ч.л. сол
  • 8 с.л. (1 бучка) неподсолено масло, разтопено

За слоя тъмен шоколад:

  • ½ чаша пълномаслена разбита сметана
  • 2 с.л. неподсолено масло, нарязано на парчета
  • 1 чаша блокчета черен шоколад

За слоя шоколадов крем за торти:

  • ¾ чаши захар
  • 3 и ½ с.л. царевично нишесте
  • 1/8 ч.л. сол
  • 2 чаши пълномаслено мляко
  • 4 големи жълтъка
  • 2 с.л. неподсолено масло, нарязано
  • 1 и ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 2 чаши блокчета бял шоколад
  • половин чаша студена пълномаслена разбита сметана

Начин на приготвяне:

Приготвянето на един пай е трудоемко, но се получава толкова невероятно вкусен, че всяка минута работа си заслужава. Това е един хубав пай, който може да се приготви поетапно, или да сложите всичко в хладилника и да сглобите на следващия ден. Една проста идея: тесто от грахам, крем ганаш на дъното, крем за торти отгоре. Страхотна вкуасотия. Много маслен и шоколадов, но не прекалено тежък, и точно това ми харесва в него. Определено ще се оцени от тайфата. Също така става вкусно, ако се сложи и малко прясна разбита сметана, или сос от плодово пюре.

Приготвяне на тестото:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Смесете трохите от бисквитите грахам, кафявата захар, канелата и солта в средно голяма купа.

3. Разбъркайте при тях разтопеното масло с вилица, а после стрийте сместа с пръсти, до получаване на мокри трохи.

4. Сложете и притиснете равномерно трохите в съда си за печене на пай и охладете в хладилник за 5-10 минути.

5. Печете за 7 минути и оставете да се охлади, преди да слагате пълнежа.

Приготвяне на слоя черен шоколад:

1. В малък дълбок тиган смесете сметаната и маслото на ниска температура.

2. Веднага щом маслото се разтопи, добавете шоколада и отстранете тигана от огъня. Разбъркайте или разбийте, за да се разтопи шоколада и добавете ванилията.

3. Изсипете шоколадовата смес в охладената основа за пая, като наклоните леко съда няколко пъти, така че шоколадът да се разпредели и по краищата. Оставете да се охлади и сложете в хладилника.

Приготвяне на слоя крем за торти:

1. Смесете захарта, царевичното нишесте и солта в средно голям дълбок тиган. Разбийте при тях млякото и жълтъците.

2. Оставете да ври на средна температура, като разбивате непрекъснато, докато стане гъсто и се оформят мехурчета по повърхността (около 6 минути). Оставете да ври за 2 минути.

3. Остържете сместа в плитка купа, добавете маслото, ванилията и белия шоколад. Бъркайте, докато шоколада и маслото са напълно разтопени.

4. Сложете парче синтетично фолио върху крема, така че да се опира директно в него, оставете да изстине и охладете в хладилник за минимум 3 часа.

5. Когато крема е студен, използвайте електрически миксер (аз използвах ръчен миксер), за да разбиете сметаната, докато се оформят меки връхчета. Внимателно изсипете разбитата сметана в крема за торти, загладете добре и охладете за 3 часа, докато стане готово.

 

Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта