Регистрация

Черешов пай с маслено тесто

Черешов пай с маслено тесто
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5348

Маслен пай с череши.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • сладко маслено тесто
  • 125 г твърдо масло, нарязано на кубчета
  • 1 1/4 чаша брашно
  • 1/4 чаша бадемово брашно
  • 1/3 чаша захар
  • 2 студени яйчни жълтъка

Пай и черешов пълнеж:

  • 125 г меко масло
  • 1/4 чаша захар
  • 1 ч.л. ванилия есенция
  • 2 яйца
  • 1 чаша бадемово брашно (смлени бадеми)
  • 1/4 чаша бяло пшеничено брашно
  • 400 г череши без костилки
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Тестените изделия могат да се превърнат в загадъчно и уморително за изследване поле за „водещите се от инстинкта си” готвачи: онези, които с радост се отклоняват от рецептите, за да следват онова, което обонянието и вкусовите им рецептори търсят в момента.

Но това е една точна наука, която се разпростира извън границите на вкуса. Казват, че доказателството е в пудинга, или с други думи химията и физиката, която кипи във вашата фурна. Не казвам, че обичайният начин готвене е неточен. Нито че е молекулярна гастрономия, основаваща се на капризи. Но печенете, изглежда изисква по-точни формули, които в голяма степен не могат да бъдат подчинени на индивидуалния вкус и се основават на научен принцип. Вероятността да сгрешите, когато объркате пропорциите при печене е много по-голяма. Когато ястието е във фурната, не може вече да правите малки подобрения. След като вече е там, то остава единствено да чакате какво ще се случи, – както правят играчите, които целуват заровете преди да ги хвърлят, а след това само наблюдават какво ги очаква накрая.

Аз научих всичко това по трудния начин, когато преди няколко години се захванах с тези готварски рецепти за първи път и все още продължавам да се уча. Например, вместо да замразявам или охлаждам маслото, аз използвах масло от хладилника, което е твърде меко за „Летния сладкиш”. Освен това, с прекален ентусиазъм размачквах прекрасното тесто в дланите си, в резултат на което то ставаше твърде меко. И винаги бързах. Перфектният сладкар е търпелив и има студени и чевръсти ръце. Найджела Лoсън направи опит да върне отново безсмъртния „вампир” и да ни подсети за позабравената лека художествена проза.

След този опит, възнамерявам да инвестирам 50лв. в мраморна дъска за разточване на тесто, за да имам нужното спокойствие. Или може би ще трябва да преустановя самостоятелния избор на украсата на „Австралийско лято”, за да не допусна грешка.

На тестото:

1. Разбъркайте маслото, брашното, бадемовото брашно и захарта, докато сместа не придобие вид на фина галета.

2. Добавете яйчен жълтък и вода и бъркайте, докато се получи тесто.

3. Замесете набързо тестото върху леко набрашнена повърхност.

4. Разточете тестото във формата на диск и го покрийте с фолио.

5. Оставете го в хладилника за 30 минути.

6. Загрейте фурната до 200-220 °C.

7. Намажете тавата или формата – съдът за печене трябва да е с основа, която може да се изважда

8. Разточете изстуденото тесто до размер, който е достатъчно голям, за да покрие основата и стените на формата за печене.

9. Подравнете внимателно тестото и отрежете краищата, като оставите малко да ги свиете.

10. Продупчете на няколко места тестото с вилица.

11. Покрийте равномерно тестото с хартия за печене и поставете тежести върху хартията (аз многократно използвам сушени бобови зърна).

12. Печете около 10 минути.

13. Отстранете хартия за печене и тежестите и печете още 10 минути – до получаване на златисто-кафяв цвят.

14. Оставете изпеченото тесто да се охлади без да го изваждате от формата.

На пълнежа:

1. Намалете температурата на фурната до 160 °C.

2. Разбийте маслото, захарта и ванилията с електрически миксер, до получаване на бяла и пухкава смес.

3. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа след добавянето на всяко яйце.

4. Добавете бадемово брашно и разбийте, докато се смеси с останалата част.

5. Внимателно добавете пресятото бяло пшеничено брашно.

6. Разпределете равномерно сместа върху изстуденото изпечено тесто.

7. Поставете черешите върху сместа, като ги натиснете навътре в тестото.

8. Печете в продължение на 40 минути и повече, ако е необходимо, до придобиване на златист цвят.

9. Оставете сладкиша да изстине във формата, след което го поръсете с пудра захар преди да сервирате.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта