Хайвер от цвекло с майонеза и чесън
Разядка от печено цвекло с чесън и майонеза
Необходими продукти:
- 2 големи глави цвекло
- 5 с.л. зехтин
- 2 ч.л. мащерка
- по 1/2 ч.л. сол и пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. майонеза
- магданоз и хляб (сухари, соленки, крекери, солети) за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Цвеклото измийте. Без да белите поставете в лист алуминиево фолио. Всяка глава трябва да е в отделен лист. Покапете всяка глава с по 1 с.л. зехтин и поръсете с по 1 ч.л. мащерка. Завийте във фолиото. За да не се разтече, завийте всяка топка в по още един лист. Поставете в тава и бутнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1:30 часа.
2. Охладете след изпичането. Обелете, нарежете на парчета и изсипете в чопъра. Ако купата му е от малките, гответе на два пъти.
3. Добавете намачканите или минати през преса скилидки чесън, сол и пипер, майонезата и 3 с.л. зехтин.
4. Смелете на паста и опитайте на вкус. При необходимост прибавете още сол и пипер.
5. Прехвърлете в купичка и поднесете с украса от листенца магданоз и хляб или тестено изделие за топкане или мазане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ