Регистрация

Фокача със синьо сирене и мед

Фокача със синьо сирене и мед
Средно   |   Порции 5-10   |   Видяна: 3560

Питка с мед и синьо сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 пакета суха мая
  • 2 ч.ч. пълномаслено мляко, хладко
  • 1 ч.л. захар
  • 5 ч.ч. универсално брашно, отделно допълнително за поръсване на работната повърхност
  • 1/3 ч.ч. зехтин Еxtra virgin, отделно допълнително за намзване
  • 1 1/2 ч.л. сол кошер
  • 2 с.л. фино нарязани листа пресен розмарин
  • 1 1/2 ч.ч. синьо сирене, натрошено, за поръсване
  • 2 с.л. мед, за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа или в купата на електрически миксер разтворете маята в млякото. Прибавете захарта и 1 ч.ч. брашно. Смесете хубаво и оставете на топло за около 15 мин., докато се активира маята.

2. Смесете до гладкост още 2 1/2 ч.ч. брашно при маята, като използвате бъркалката за тесто на миксера. Докато машината работи, прибавете 1 ч.ч. брашно и месете 6 мин. Извадете тестото върху работната повърхност и го омесете с останалата 1/2 ч.ч. брашно. Тестото трябва да е влажно, за да бъде и хлябът пухкав и мекичък. Оформете тестото на топка и го оставете в намаслена купа. Покрийте го с влажна кърпа и изчакайте да втаса на топло за около 20 мин.

3. Извадете втасалото тесто върху набрашнена работна повърхност. Разтеглете внимателно с пръсти тестото, така че да пасне на размерите на тавичката за печене и с помощта на точилка го приплеснете леко.

4. Намажете тавичка с размери 28 х 43 см с 1/3 ч зехтин. Сложете тестото в тавичката и с върховете на пръстите си го притиснете, така че да се разпредели в правоъгълната форма.

5. Покрийте тавичката и изчакайте тестото отново да удвои обема си - 30 - 40 мин.

6. За да го изпечете, загрейте предварително фурната до 200ºС.

7. Притиснете на равни участъци с пръсти тестото, като внимавате да не го пробиете. Намажете със зехтин, като запълните и така получените кладенчета. Поръсете със солта и розмарина и печете до образуването на коричка със златисто-кафяв цвят - около 30 - 35 мин.

8. Нарежете като пица и поръсете с натрошеното синьо сирене и меда.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта