Регистрация

Традиционно ризото

Традиционно ризото
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 5076

Италианска рецепта за ориз с масло и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 5 ч.ч. ориз арборио
  • 1.5 л зеленчуков или месен бульон
  • 1/2 малка глава лук
  • 60 г неосолено масло
  • 2 с.л. прясно настърган пармезан
  • 1/2 ч.ч. сухо бяло вино

Начин на приготвяне:

1. Нарежете половината лук възможно най-тънко и го запържете с половината масло в тиганче на много слаб огън. Добавете лука и разбъркайте няколко минути, докато започне да се сготвя.

2. Сложете ориза и разбъркайте леко, запържете докато стане полу-прозрачен.

3. Добавете виното, разбъркайте, така че да достигне дъното на съда и оставете за няколко мин., докато усетите по-сладък аромат.

4. Добавете достатъчно бульон, колкото да покрие ориза, разклатете леко съда или разбъркайте веднъж, така че течността да достигне до дъното. За предпочитане е да не разбърквате, защото по този начин оризът се сготвя много по-бързо отвън, освобождава нишесте и така залепва за съда. Ако обаче добавите бульона наведнъж или на два пъти, така че сам да се абсорбира, без да разбърквате, ще помогнете на зърната ориз да се сготвят равномерно отвътре и отвън. Освен това няма да сте анагажирани с разбъркване до печката, а ще можете междувременно да приготвите нещо друго.

5. Когато оризът се сготви до степен "ал денте", при разклащане на съда трябва да се плъзга като в течност (но без да има никаква останала) и да образува вълнички. Именно на този етап добавете останалото масло и сиренето и разбъркайте енергично за няколко минути настрани от котлона. Така нишестето ще се освободи окончателно, като ще обедини ориза с останалата течност и мазнината от маслото, без да се слепват и разпадат зърната.

6. Поднесете веднага.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта