Регистрация

Телешки джолан с магданоз

Телешки джолан с магданоз
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2247

Телешко с доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 телешки джолана
  • брашно
  • сол и пипер
  • 100 г масло
  • зехтин
  • 1 малка глава лук, фино нарязан
  • 5 с.л. бяло вино
  • 200 мл телешки бульон
  • 1 морков, едро нарязан
  • 1 стрък целина, едро нарязана
  • 2 с.л. доматено пюре

За овкусяване:

  • кората на 1 лимон, фино настъргана
  • малка шепа плосколист магданоз, фино нарязан

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 125°С.

2. В голям огнеупорен съд, в който може да се поберат всички джолани, разтопете маслото с малко хубав зехтин, след това добавете лука и запържете на слаб огън за около 5 мин., без да спирате да разбърквате. Извадете лука (но оставете маслото в съда) и заделете.

3. Овкусете брашното със сол и смлян черен пипер, след това поръсете месото, така че да се покрие хубаво. Увеличете котлона и запържете джоланите в маслото докато покафенеят хубаво от всички страни.

4. Върнете лука в съда и доовкусете с подправки, ако е необходимо. Добавете бялото вино и оставете да се сготви на силен огън, докато се изпари почти напълно.

5. Сложете доматеното пюре в телешкия бульон и ги добавете, заедно с морковите и целината в съда. Разбъркайте хубаво и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 20 мин., като поливате джоланите постоянно със соса.

6. Изправете джоланите, така че да застанат с костта нагоре и отново полейте със соса. Покрийте съда с алуминиево фолио и сложете във фурната за 4 ч. След 4 ч. увеличете температурата на 175°С и свалете фолиото. Намажете със соса от съда за последно и печете ястието непокрито още 30 мин.

7. Смесете цитрусовата кора и магданоза и поръсете с тях преди сервиране. За гарнитура на ястието много подхожда ризото с шафран или картофено пюре. Също така може да редуцирате соса от тавичката до сгъстяване и да овкусите с него кус-кус, който също да използвате за гранитура.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта