Регистрация

Татарски мекици на фурна с месо и картофи

Татарски мекици на фурна с месо и картофи
Трудно   |   Порции 25 броя   |   Видяна: 130

Ечпочмак - печени мекици с плънка от месо, лук и картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 850 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 6 г суха мая
  • 50 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 2 яйца
  • 500 мл мляко

За плънката:

  • 500 г телешко месо
  • 400 г картофи
  • 200 г лук
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • масло и олио за намасляване (масло ще ви трябва повечко)
  • 100 мл месен бульон + 50 г масло за соса

Начин на приготвяне:

1. Започнете с тестото. Пресейте брашното в купа или в контейнера на машина за месене. Добавете солта, захарта и маята и разбъркайте. Маслото разтопете и заедно с олиото прибавете към брашното. След това изсипете и двете яйца, налейте млякото и замесете тесто. Оставете го да втасва за 1 час на топло място.

2. Телешкото месо нарежете на много ситни хапчици. Трябва да стане почти като кайма, ала да не бъде смляно. Картофите обелете и нарежете на малки кубчета. Лука също наситнете. Смесете картофите, месото и лука и овкусете със сол и черен пипер.

3. Тестото оформете на фитил, разделете на пет части и всяка от тях на по още 5 парчета. Разточете парчетата на кръгла кора. Слагайте по 1 с.л. или малко повече в средата на всеки блат. Прещипете първо две прилежащи страни, а след това ги прещипете с останалото тесто, за да се получи триъгълно вързопче. Най-отгоре оставете малка дупка.

4. Намажете с олио тава, подредете в нея с отстояние мекиците и оставете да втасат за още 15 минути. След това намажете с разтопено масло и пъхнете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Печете 25 минути.

5. През това време можете да си направите следващата тава, както и да подгреете бульона и да разтопите маслото. После смесете бульона и маслото.

6. Извадете ечпочмака от фурната и в отворилата се дупчица в средата сипете от масления бульон. После намажете обилно с масло отвън и върнете да се допече на 170 градуса. Извадете от фурната, веднага намажете финално с масло, покрийте с кърпа и оставете да попие маслото за 15 минути в топла стая.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта