Тартифлет - картофи с бекон и сирене
Свинско с няколко вида сирене, картофи и сметана.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
 - 100 г фино нарязан пушен бекон (може да се замести с панчета)
 - 1 глава лук, нарязана на кубчета
 - сирене реблошон (или бри)
 - 100 г пълномаслена сметана
 - 1/2 чаша бяло вино
 - нарязани гъби
 - 50 г обезсолено масло
 - 1/4 ч.л. смлян черен пипер
 - зехтин
 
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на дебели филии, след което ги сварете във вода с щипка сол до готовност. 
 
2. Отцедете картофите и ги оставете да изстинат. Нарязаните картофи трябва да са сварени добре, но да не са меки. 
 
3. В тиган сложете малко зехтин и сотирайте нарязания лук. След това добавете нарязания на кубчета бекон и накрая, когато всичко е почти готово, добавете и гъбите.
 
4. Поръсете картофите с малко смлян черен пипер. Намажете с масло съда за печене.
 
5. Наредете слой картофи по цялото дъно на намасления съд, като използвате около половината от цялото количество. 
 
6. След това сложете лука, гъбите и бекона, като втори слой. 
 
7. Прибавете останалите картофи върху втория слой и ако желаете залейте с половин чаша бяло вино. След това изсипете пълномаслената сметана отгоре.
 
8. Нарежете реблошона наполовина и го сложете отгоре. 
 
9. Накрая печете във фурна при 250°C докато се разтопи сиренето, а повърхността покафенее. 



		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ