Суши със сьомга и Филаделфия
Суши с обвивка от риба, сърцевина от ориз, нори, крема сирене и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 60-100 г слайс филе от сьомга или друга риба по избор
- 120 г сварен ориз за суши
- 1 и 1/2 с.л. оризов оцет
- 1 с.л. захар
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 авокадо
- 1/3 краставица
- 2 с.л. крема сирене Филаделфия
- 1 лист нори
- лимонов сок
- джинджифил
- уасаби
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза за суши по следния начин. Първо го измивате под течаща вода в цедка, докато водата остане бистра. После го кипвате с двойно на него количество вода, а щом заври, намаляте огъня на минимален за 10 минути. Готви се под капак. След това увеличавате на среден огън за още 10-15 минути. Поглеждате да не загори. След това махате от котлона, повдигате капака, простирате хавлиена кърпа отдолу и затискате с капака. Кърпата не трябва да опира в ориза, а само да попива влагата във вуздуха. Така става с идеална текстура.
2. Разбийте оризовия оцет със захарта и солта. Изсипете сместа при ориза и разбъркайте хубаво.
3. Авокадото и краставицата нарежете на тънки лентички.
4. На рогозка за завиване на суши или друга рогозка, покрита със стреч фолио поставете норито с лъскавата страна отдолу. Намажете го от едната страна по ширина с крема сиренето, подредете краставички и авокадо отгоре и завийте на стегнато руло.
5. Махнете рулото от рогозката и разстелете слайса риба. Върху него наслоете ориз само в едното му начало по ширина, отогре поставете рулото нори (или отрязана част от него и завийте рибата по същия начин, както направихте и с норито. После нарежете на тапаси с дължина от около 4-5 см. и подредете в плато.
6. Поднесете покапано с малко лимонов сок, с купичка уасаби за потапяне и около 5 грама рендосан на ситно джинджифил, който по желание да се поръсва върху хапката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ