Регистрация

Спагети с патладжани в доматен сос



Спагети с патладжани в доматен сос
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1352

Паста ала норма с домати, патладжани и рикота.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.09.2017

Италианците, със своята необятна традиционна кухня все се опитват да убедят останалата част от света в идеята, че за да е наистина вкусно едно ястие и да може да се оцени по достойнство всяка подправка в него, то трябва да е съставено от малко продукти. Затова за тях претруфените пица и паста са просто безсмислено разхищение, в което вкусовете се размиват един в друг, без да бъдат оценени. А стомахът се пренатоварва с преработката на изключително тежка и нездравсловна храна.

Затова спагети ала норма се правят с няколко продукта и в тях се залага на зеленчуците. Това е вегетарианска рецепта за спагети, която може да бъде сервирана и като веганска паста, ако на финала не декорирате с рикота. А Лора и Стоян показват как точно се прави.

Патладжаните се режат на кръгчета, осоляват се и се дърпат настрана за 15 минути докато си пуснат горчивината. След това се измиват, подсушават, намазват със зехтин, овкусяват със сол и запичат или запържват на тиган. А докато ги чакаме, си приготвяме сос за паста от пресни домати, които се обелват, нарязват на кубчета и къкрят до редуциране. Слагаме и пастата да ври в голямо количество подсолена вода. За 500 грама спагети водата трябва да е малко на 1,5 литра или поне три пъти повече.

В тенджера със сгорещен зехтин запържваме наситнени чесън и каперси, доливаме редуцираните домати, посоляваме и готвим така 15 минути. След това добавяме наситнен пресен босилек и сварената и отцедена от водата паста. Вместо спагети можете да опитате с макарони или друг вид паста по избор. Накрая добавяме и патладжаните и готвим няколко минути като разбъркваме добре.

А после прехвърляме в панички, покапваме със студено пресован зехтин и поднасяме с рикота или друг вид сирене по избор. Можете да опитате с рендосан пармезан, кашкавал, натрошено синьо сирене или да ги пропуснете, за да имате ястие без животински продукти.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта