Регистрация

Смел сладкиш от елда

Смел сладкиш от елда
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1336

Сладък пай с елда, извара, сметана и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 г елда
  • 1 с.л. царевично или картофено нишесте
  • 1/2 ч.л. сода
  • 2 яйца
  • 200 г извара
  • 100 мл сметана
  • 1 пакет ванилова захар
  • кората на 1 лимон
  • 80 г захар (може и кафява)
  • щипка сол
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

1. Сварете елдата в неподсолена вода в съотношение 2:1 в полза на водата. Не е нужно да я преварявате, защото я очаква и втора термична обработка. 20-25 минути варене на умерен огън е достатъчно.

2. През това време разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол, а жълтъците разбийте първо самостоятелно, после добавете и сметаната към тях. Следва да разбиете отново и да добавите нишестето. Разбъркайте пак.

3. Изварата разбийте с ваниловата и кафявата (обикновената кристална) захар и лимоновите корички и вкарайте при жълтъците. Тук спрете да използвате миксер. Добавете и белтъците и разбъркайте с шпатула.

4. Сварената елда отцедете през гевгир и Охладете като измиете под течаща студена вода. Добавете я към основната смес.

5. Маслото разтопете на водна баня и вкарайте в странното тесто. Добавете и содата. Разбъркайте на ръка много добре.

6. Сместа прехвърлете в намаслена тава и печете на 160 градуса за 45 минути или докато не прецените, че е готова.

7. По желание сервирайте с украса от бита сметана или заливка от мед или мармалад.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта