Регистрация

Слънчева тарталета с маслено тесто

Слънчева тарталета с маслено тесто
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 3620

Нетрадиционна пица със сметана и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:


 Ще ви трябва 23-сантиметрова тавичка за тарталети, около 4 см дълбока, с махаща се основа  

  • готово маслено тесто за сладкиши
  • 450 г бейби спанак, измит  
  • 1 голяма глава червен лук, обелен и нарязан
  • бучка неосолено масло
  • пудра захар
  • малко балсамов оцет
  • 400 мл сметана за разбиване
  • 2 средни яйца
  • 1 средно яйце, жълтъкът отделно от белтъка
  • 1 с.л. прясно настърган пармезан
  • 1 скилидка чесън, обелен и фино счукан
  • 200 г сирене фета, нарязано на кубчета с големина 1 см
  • 125 г чери домати, разполовени
  • зеленчуково олио
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

На тарталетата:

1. Загрейте предварително фурната на 190ºC.

2. Първо изпечете тестото, като го разточите тънко и внимателно сложите в плитка тавичка и притиснете в краищата. Изрежете с остър нож излишното тесто от горния край. 

3. Надупчете с вилица основата и покрийте с тънко фолио краищата. Сложете тежести за пай в средата. 

4. Печете 15 мин. и махнете фолиото и тежестите. С излишното тесто можете да коригирате блата, ако се скъса някъде. 

5. Намажете с белтък и печете още 10 мин., докато леко почервенее.


На плънката:

1. Загрейте фурната на 190ºC. 

2. Сложете измития спанак в голяма тенджерка само с водата, останала от измиването на листата. Покрийте с плътен капак и гответе 10 мин. на слаб огън, като разбъркате веднъж преди да извадите.

3. Докато спанакът се готви, карамелизирайте лука като сложите първо неосоленото масло в тиган на слаб огън и след това прибавете нарязания лук. Когато започне да омеква, поръсете с малко пудра захар и оставете да се готви на слаб огън за около 5 мин., прибавете малко балсамов оцет и гответе още около минута и изключете котлона. 

4. Спанакът трябва да се е задушил до омекване. Отцедете го през гевгир и опитайте да изцедите максимално количество вода. След това го нарежете наедро с голям нож. 

5. В голяма купа, смесете сметаната, 2 яйца, жълтъка, пармезана и чесъна. Овкусете с малко сол и пипер. Смесете спанака със соса, след това внимателно прибавете сиренето фета. 

6. Сложете карамелизирания лук в тавичката и внимателно изсипете плънката отгоре. 

7. В отделна купа смесете разполовените домати и останалото сирене фета със зеленчуково олио колкото да ги покрие и поръсете върху тарталетата. 

8. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и печете за 35 - 40 мин. до златисто. 

9. Отстранете пръстена около тавичката и оставете тарталетата да поседи върху основата за 10 мин. 

*Поднесете леко топла или на стайна температура. 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта