Слънчева тарталета с маслено тесто
Нетрадиционна пица със сметана и зеленчуци.
Необходими продукти:
Ще ви трябва 23-сантиметрова тавичка за тарталети, около 4 см дълбока, с махаща се основа
- готово маслено тесто за сладкиши
- 450 г бейби спанак, измит
- 1 голяма глава червен лук, обелен и нарязан
- бучка неосолено масло
- пудра захар
- малко балсамов оцет
- 400 мл сметана за разбиване
- 2 средни яйца
- 1 средно яйце, жълтъкът отделно от белтъка
- 1 с.л. прясно настърган пармезан
- 1 скилидка чесън, обелен и фино счукан
- 200 г сирене фета, нарязано на кубчета с големина 1 см
- 125 г чери домати, разполовени
- зеленчуково олио
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
На тарталетата:
1. Загрейте предварително фурната на 190ºC.
2. Първо изпечете тестото, като го разточите тънко и внимателно сложите в плитка тавичка и притиснете в краищата. Изрежете с остър нож излишното тесто от горния край.
3. Надупчете с вилица основата и покрийте с тънко фолио краищата. Сложете тежести за пай в средата.
4. Печете 15 мин. и махнете фолиото и тежестите. С излишното тесто можете да коригирате блата, ако се скъса някъде.
5. Намажете с белтък и печете още 10 мин., докато леко почервенее.
На плънката:
1. Загрейте фурната на 190ºC.
2. Сложете измития спанак в голяма тенджерка само с водата, останала от измиването на листата. Покрийте с плътен капак и гответе 10 мин. на слаб огън, като разбъркате веднъж преди да извадите.
3. Докато спанакът се готви, карамелизирайте лука като сложите първо неосоленото масло в тиган на слаб огън и след това прибавете нарязания лук. Когато започне да омеква, поръсете с малко пудра захар и оставете да се готви на слаб огън за около 5 мин., прибавете малко балсамов оцет и гответе още около минута и изключете котлона.
4. Спанакът трябва да се е задушил до омекване. Отцедете го през гевгир и опитайте да изцедите максимално количество вода. След това го нарежете наедро с голям нож.
5. В голяма купа, смесете сметаната, 2 яйца, жълтъка, пармезана и чесъна. Овкусете с малко сол и пипер. Смесете спанака със соса, след това внимателно прибавете сиренето фета.
6. Сложете карамелизирания лук в тавичката и внимателно изсипете плънката отгоре.
7. В отделна купа смесете разполовените домати и останалото сирене фета със зеленчуково олио колкото да ги покрие и поръсете върху тарталетата.
8. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и печете за 35 - 40 мин. до златисто.
9. Отстранете пръстена около тавичката и оставете тарталетата да поседи върху основата за 10 мин.
*Поднесете леко топла или на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ