Регистрация

Сладки бухти или мекици с кисело мляко



Сладки бухти или мекици с кисело мляко
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3462

Семейна закуска за малчугани с бабините пърженки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

В кухнята на влогърката Диана Митова - Попова - Диди се приготвя бабината следобедна закуска, която представлява смесица между мекички и бухтички. Разбираме, че баба й просто ги е наричала пърженки, защото леко подсладеното содено тесто с кисело мляко се готви в олио до позлатяване. Това не са нито традиционните бългаски мекици, нито пък типични бухти, сместа за които е далеч по-течна и не се меси на ръце. Закуската обаче е вкусна и засищаща... Е, и малко вредничка, но какво пък - няма да си я правим всеки ден.

За начало погасяваме чаена лъжичка сода в половин кофичка кисело мляко. После изсипваме в купа за миксер, добавяме две яйца и захар и разбиваме. Следва да изсипем брашното, като сложим толкова, че да може да стане гладко и нелепкаво содено тесто, което да продължим да месим на ръка. Когато е готово и не се лепи по ръцете, го разточваме и изрязваме формички ако готвим за деца или просто късаме топки и сплесваме с ръце.

Пържим по познатия вреден начин - в повечко олио и за да отцедим част от него, вадим подобията на пирожки без плънка в съд, застлан с домакинска хартия. Можете да поднесете пърженките с пудра захар, мармалад, мед или сирене, ако обичате повече солени мекички.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта