Сладкиш с ябълки и сметана
Ябълков пай с коричка от карамелеизирана канела.
Необходими продукти:
- 5 ябълки
- 1,5 ч.ч. брашно
- 150 г захар
- 1 ч.ч. от любимия плодов или ванилов йогурт
- 150 г масло
- 1 яйце
- пакет бакпулвер
За заливката:
- 200 мл сладкарска сметана
- 2 яйца
- 200 г захар
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Започваме с тестото като разбиваме яйцето със захарта. След това добавяме йогурта, размекнатото на стайна температура масло, бакпулвера и накрая постепенно и брашното. Най-добре работете с миксер. Трябва да се получи еднородна смес.
2. Намаслете тавичка по дъното и стените, след това набрашнете или поръсете с галета. Изсипете вътре готовото тесто.
3. Ябълките измийте, почистете от сърцевината и по желание от кората и нарежете на тънки полумесеци. Наредете ги плътно по повърхността на сладкиша.
4. Разделете яйцата за заливката на жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте на пяна със 100 г захар.
5. Разбийте сметаната с останалите 100 г захар на пяна, добавете жълтъците и брашното. Чак след като ги разбиете заедно, вкарайте и белтъчната пяна и вече бъркайте на ръка докато се смеси със сметаната.
6. Изсипете сместа върху ябълките и внимателно заравнете. Дори и да стане на вълнички, пак ще е красиво. Поръсете с канела и захар най-отгоре и сложете кейка да се пече в предварително загрята а 200 градуса фурна за 40-45 минути или докато не прецените, че е готов.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ