Регистрация

Сладкиш с моркови и крем от извара

Сладкиш с моркови и крем от извара
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 321

Морковен кекс с плънка от извара със сметана и лимонова кора.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За крема:

  • 350 г извара
  • 2 яйца
  • 70 г захар
  • 1-2 ч.л. лимонова кора
  • 100 мл гъста млечна сметана - незаквасена; над 30% масленост
  • 30 г царевично нишесте

За тестото:

  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • щипка сол
  • ванилия
  • 100 мл олио
  • 200 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода
  • 6 г бакпулвер
  • канела или джинджифил на вкус
  • 200 г моркови
  • орехи или други ядки по желание - 50-100 г

Начин на приготвяне:

1. Първо направете плънката като изсипете изварата в купа. Отгоре чукнете яйцата, добавете захарта, сметаната, лимоновата кора, царевичното нишесте и с пасатор превърнете в хомогенна смес. Оставете настрани.

2. Чукнете яйцата за тестото в друга купа, засипете със захарта, добавете щипка сол и ванилията и с миксер разбивайте на слаба степен 7-8 минути докато се превърне в гъста пяна.

3. Налейте олиото и разбийте отново. В отделен съд смесете брашното със содата и бакпулвера и пресейте при битите яйца със захар. Разбъркайте до хомогенизиране.

4. Рендосайте на ситно ренде морковите и ги добавете към тестото с канела или джинджифил на прах и ядки по избор. Разбъркайте финално с шпатула.

5. Застелете дъното и стените на тава с хартия за печене. Сипете половината от тестото и разстелете на дъното. Трябва да се получи пласт с дебелина 2 см. Тестото е гъсто, така че работата с него не е лесна.

6. Залейте с крема с извара и заравнете. Отгоре внимателно разпределете останалото тесто.

7. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор малко под средното ниво за 45-50 минути.

8. След охлаждане извадете от тавата и нарежете на подходящи парчета.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта