Регистрация

Сладкиш с грозде и маскарпоне



Сладкиш с грозде и маскарпоне
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1613

Пай с черно грозде, маскарпоне и розмарин.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 21.09.2017

Каква е разликата между пай и тарт? Мнозина задават този въпрос, когато пред очите им се изправи красив плодов тарт, като този от рецептата на Лора и Стоян. Двата сладкиша, които могат да бъдат направени и в солени варианти, си приличат много, но паят обикновено има коричка от тесто или тестена решетка, докато тартовете имат само вкусен борд, а отгоре се разкрива цялото изящество на плънката. Така че в тази рецепта правим тарт с грозде, като приветстваме есента, избирайки ароматно черно грозде без семки. Под него се сгушва вкусен крем маскарпоне, а всичко това е обвито в кошничка от маслено тесто с ядки.

Започваме с хрупкавата маслена основа на сладкиша като разтапяме масло и след това го смесваме с кафява захар, канела, счукани на ситно орехи и брашно. Получените маслени трохи се изсипват във формичка за сладкиши, заравняват се, за да образуват блат. Той се покрива с хартия за печене, върху която се изсипва морска сол, за да не се надуе при термичната обработка. После се пече на 200 градуса за четвърт час с хартията и още 10 минути се допича без нея. Изважда се от фурната, за да се охлади. Но не правете грешката да вадите от съда, в който е печен, защото ако е още топъл, ще се счупи.

Гроздовите зърна се измиват и изсипват в тавичка, като е добре да са плътно едно до друго, без да се застъпват. Поливат се със зехтин и балсамов оцет, поръсват се със захар и сол и върху тях се поставят клончета розмарин. Пекат се на 200 градуса за 12-15 минути, като идеята е да се карамелизират и да пуснат апетитен гроздов сок. След това се охлаждат.

А докато гроздето се пече, правим и крем от маскарпоне със захар и сметана. Той се изиспва в охладения блат, а отгоре се разпределят гроздовите зърна. По желание можете да редуцирате соса от печенето на гроздето и да поднасяте индивидуалните парчета покапани с него.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене:

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта