Регистрация

Скариди с лимонова трева

Скариди с лимонова трева
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 6930

Печени на скара скариди с екзотичен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 16 големи скариди (кралски или тигрови), почистени, с обвивките
  • 120 мл рибен сос
  • 30 мл/2 с.л. захар
  • 15 мл/1 с.л. зеленчуково или сусамово олио
  • 3 стръка лимонова трева, почистена и фино нарязана

За сервиране:

  • китайски оризови спагети
  • маруля, накъсана
  • ментови листа
  • нарязан зелен лук, сготвен в олио
  • виетнамски сос за потапяне “Nuoc Cham” или соев сос
  • натрошени неосолени фъстъци (печени)

Начин на приготвяне:

*За това ястие е важно скаридите да са пресни.

1. С помощта на остър малък нож или ножица внимателно отворете черупката на всяка скарида по дължината на гърба и извадете черната жилка. Опитайте се за запазите останалата черупка цяла. Сложете почистените скариди в плитък съд и заделете.

2. Сложете рибения сос в малка купа със захарта и разбъркайте докато захарта се разтвори напълно. Прибавете олиото и лимоновата трева, след това разбъркайте хубаво.

3. Изсипете маринатата върху скаридите и втрийте с пръсти и върху черупките. Покрийте съда с фолио и охладете поне 4 часа.

4. Изпечете скаридите на барбекю или скара за около 2-3 мин. (или до желаната готовност) от всяка страна. Поднесете върху канапе от китайски оризови спагети, маруля и ментови листа. Поръсете със запържения пролетен лук, виетнамския сос за потапяне и натрошените фъстъци.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта