Регистрация

Северняшко мезе с три вида свинско



Северняшко мезе с три вида свинско
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 306

Печено свинско със сухи чушки и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Касапското мезе се казва така защото по традиция се приготвя от току-що закланото прасе за Коледа и с него се черпят касапите. Разбира се днес малцина изпълняват този ритуал, затова ястието може да се готви целогодишно, но определено концентрацията на мръвки показва, че това е народно ястие за зимата. Можете да го приготвите дори и за коледната трапеза, а как точно се прави, показва Иван Звездев, гостувайки на Таня Борисова от село Любеново.

Месата се режат на едри хапки, а в тавата влизат свински врат, свински бут и бонфиле, наричано още рибица. Месищата се овкусяват със сол и пипер, заливат се богато с олио и се пекат. В някои части на българия към тях се добавя и голямо количество наситнен лук. А щом ястието излезе от фурната, се подправя с пекнати сухи чушлета, жарнато люто сухо чушле, чубрица и намачкан чесън. Разбърква се и се поднася - по подразбиране с вино.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта