Свинско вретено с праз лук и сини сливи
Свински хапки с плодове, зеленчуци и винен сос.
Необходими продукти:
За вретеното:
- 1 кг. свинско бон филе
- 1 стрък праз лук
- 200 гр. сини сливи
- Сол
- Черен пипер
- 100 гр. смелени орехи
За соса:
- 300 гр. сини сливи
- 100 мл. шампанско
- 5 гр. карамфил
- 20 гр. масло
- 20 гр. брашно
- Сол
- Черен пипер
За гарнитурата:
- 400 гр. моркови
- 300 гр. селари
- Сол
- Зелен пипер на зърна
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Разрязваме филетата по дължина и ги начукваме докато се получат четири тънки правоъгълника. Овкусяваме със сол и черен пипер и поръсваме със смелените орехи. Поставяме в единия край предварително бланширания праз и сливите, нарязани на жулиени. Навиваме на стегнато руло и печем на 200 градуса за около 20 – 30 минути.
2. Слагаме карамфила в 200 мл. вода да поври 5 – 6 мин. Добавяме шампанското, сините сливи, нарязани на жулиени, и оставяме да ври около 10 мин. Сгъстяваме соса с масло и брашно.
3. Сотираме предварително нарязаните на жулиени моркови и селари заедно със зеления пипер в зехтин за 7-8 мин.
4. Сервираме като нарежем рулото на малки рулца, а върху всяко от тях поставим част от морковите и залеем със соса.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ