Регистрация

Салата с пилешко, айсберг, листни зеленчуци и дресинг

Салата с пилешко, айсберг, листни зеленчуци и дресинг
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 553

Пищна салата от листни зеленчуци с пилешко месо, чери домати, яйце и майонезено-чеснов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 пилешки пържоли (по-красиво е от гърди, но е по-вкусно с пържола от бут)
  • 150 мл + 4 с.л. зехтин
  • сол и пипер
  • 8 листа айсберг
  • 100 г микс от листни зеленчуци, в които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има и рукола
  • 5 яйца
  • 8 чери домата
  • 4 скилидки чесън
  • 1/3 ч.л. захар
  • малко олио при необходимост
  • 1-2 ч.л. горчица (зависи колко е силна)
  • 50 мл лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Пилешките пържоли обтрийте със сол и пипер и покапете с 4 с.л. зехтин. Приберете в найлонов плик или стреч фолио в хладилника за 10-тина минути докато си подредите останалите продукти.

2. Четири от яйцата пуснете да се сварят като варите минимум 4 минути след кипването на водата. Ако ги искате леко рохки, махнете след 4-тата минута; ако пък желаете да са твърдо сварени – варете 8 минути.

3. Направете си дресинга – той може да почака реда си след като е готов. За целта чукнете сурово яйце на стайна температура в купата на пасатора за супи. Добавете 1/3 ч.л. захар и щипка сол. Започнете да разбивате като постепенно наливате в сместа зехтина. Трябва да се получи майонеза. Ако е прекалено рядка, налейте олио (около 1-3 с.л.). След това добавете скилидките чесън, горчицата и лимоновия сок и пюрирайте отново. Работете на ниска степен на пасатора. Трябва да се получи сравнително гъст сос. Ако е прекалено твърд, можете да разбъркате с лъжичка кисело мляко или да добавите още лимонов сок.

4. Сега вече можете да извадите грил тигана и да изпечете двустранно пилешките пържоли на него. Слагайте на силен огън и намалявайте температурата на умерена. Гърдите гответе за по 4 до 5 минути от страна, а бутна пържола печете за 7-8 минути от страна.

5. Измийте листните зеленчуци и отцедете от водата. Яйцата обелете и нарежете на четвъртини, а чери доматите разполовете.

6. Започнете да сглабяте салатата директно в големи индивидуални блюда – 4 на брой. Тази салата е голяма и пищна и не е необходимо друго предястие. На дъното на всяка чиния накъсайте по 2 листа айсберг. Отгоре разпределете по шепа листни зеленчуци с рукола. След това по 4 половинки чери домат, по 4 четвъртини яйце.

7. Изпеченото пилешко нарежете на ленти и сложете отгоре. На финала, директно преди сервиране, залейте с дресинга. Поднесете – семейството или гостите ще ахнат пред тази пищност. Ако я готвите за себе си – може да я обявите за диетично основно.

Салата Цезар в по-различен вариант

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта