Регистрация

Ризото по милански

Ризото по милански
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3964

Ориз с вермут и аромат на телешко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 150 г кръгъл ориз Карнароли (или арборио)
  • 1 л телешки бульон
  • 3 големи щипки шафран, накиснати в 2 с.л. кипяща вода за 20 мин.
  • 1 голяма шепа прясно настърган пармезан
  • 200 мл вермут
  • 1 малка глава лук, много фино нарязан
  • 1/2 скилидка чесън, настърган
  • 100 г масло
  • сол

Начин на приготвяне:

1. В малка тенджера кипнете бульона и го оставете да къкри.

2. Разтопете 60 г от маслото в малко хубав зехтин в голяма тенджера. Добавете лука и чесъна и пържете до полу-прозрачност на умерен огън за около 5 мин.

3. Добавете ориза и разбъркайте, докато се покрие хубаво в маслената смес.

4. Увеличете котлона и добавете вермута. Разбъркайте, докато оризът се покрие хубаво за около 3-5 мин. Овкусете леко със сол, според това колко солен е бульонът и оставете да се вари до изпаряване на вермута.

5. Намалете огъня до умерено-слаб и добавете 1 черпак бульон. Разбъркайте енергично, за да се освободи нишестето и не спирайте да разбърквате, докато бульонът се абсорбира напълно. Добавете шафрана, заедно с водата, в която се е киснал и разбъркайте до пълното й абсорбиране, преди да добавите следващия черпак бульон.

6. Продължете да добавяте бульон, черпак по черпак, до пълното му абсорбиране.

7. Проверете колко се е сварил оризът - трябва да е омекнал, но не напълно. Прибавете половината пармезан и останалите 40 г масло, след това сложете капака и оставете да престои 3 мин.

8. Поднесете в чиния, поръсено с още пармезан, самостоятелно или като гарнитура към месно ястие.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта