Рибни кюфтета с картофи и галета
Печени кюфтета от риба или пържени рибени кюфтета с подправки.
Необходими продукти:
- 1 риба от около 1 кг (пъстърва, сьомга, треска, скумрия - каквото харесвате)
- 1 голям картоф
- 1/2 глава лук (повече ще разпадне кюфтетата)
- подправки на вкус
- галета
- 50 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата от люспи и карантия, измийте добре, отстранете главата и минете през месомелачка. Това е страхотна идея за рецепта с уловена риба. Ако ви допадне прекалено много, можете да си купите и от магазина, но запалените рибари ще ме разберат, щом започнат да се чудят къде да дянат улова или как да го сготвят.
2. Обелете лука и картофа, рендосайте ги и ги добавете към рибената кайма.
3. Подправете на вкус - сол и черен пипер е достатъчно, но можете да сложите още лют пипер, мащерка, босилек, магданоз. Смесете всичко хубаво. Сега е моментът да решите дали ще печете или ще пържите кюфтетата. Печени са по-сухи и по-разпадливи, но по-здравословни. Пържени са ужасно вкусни и се връзват перфектно със студена бира, отворена след дългия риболовен ден и последвалото чистене на риба у дома. Ако ще пържите, пригответе си чиния за вадене, застлана с домакинска хартия, която да попие мазнината. Сложете олиото да загрява. Ако ще печете - включете фурната да загрява и застелете тава с хартия за печене.
4. С мокри ръце оформяйте леко сплеснати кюфтета от сместа и ги овалвайте в галета. Ако много ви се разпадат, поръсвайте галетете отгоре. Мятайте в тигана или подредете в тавичката, като не забравите преди печенето да полеете с олио.
5. Пържете двустранно до готовност или печете на 200 градуса за 30 минути. Поднесете с любимия сос, студена бира и свежа салата за гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ