Регистрация

Риба с бирена панировка и чипс

Риба с бирена панировка и чипс
Трудно   |   Порции 3   |   Видяна: 4297

Хрупкави риба, скариди и картофки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За рибата:

  • 600 г риба по избор
  • 300 г скариди (по желание)
  • 600 г картофи

За панировката с куркума и бира:

  • обикновено брашно
  • сол и бял пипер
  • куркума на прах
  • ферула на прах (може да замените с чесън на прах или просто не слагайте)
  • бира по избор

За соса тартар с консервирани лимони:

  • висококачествена майонеза
  • консервирани лимони
  • кисели краставички
  • каперси
  • лук шалот
  • плосколист магданоз

Начин на приготвяне:

1. Пригответе тестото за панировката, като пресеете около 1 ч брашно (или повече, ако ще приготвяте по-голямо количество), 1 пълна ч.л. куркума, щипка ферула на прах (или около 1 ч.л. чесън на прах), сол и бял пипер. Заделете около 2 с.л. от тази смес за потапяне на рибата и скаридите преди пържене. Прибавете бирата към останалото овкусено брашно и разбъркайте до получаването на гъсто течно тесто. Оставете настрана за около час, за да се сгъсти и куркумата да оцвети сместа.

2. За да приготвите соса тартар (може да го направите и предварително), нарежете фино лука шалот, 2 с.л. кисели краставички, 1 ч.л. каперси, кората на 3 четвъртинки консервирани лимони и около 2 с.л. пресен магданоз. Смесете с около 3/4 ч майонеза.

3. Обелете и нарежете картофите като за пържене, но да не са прекалено тънко нарязани. Накиснете ги във вода, за да излезе част от нишестето и след това ги подсушете върху кухненска кърпа, за да станат хрупкави при пържене.

4. Обелете скаридите (ако ще използвате такива), но ги оставете с опашките. Почистете рибата от костите и кожата. Направете няколко дълбоки среза по диагонал откъм крачетата на скаридите, за да не се навият прекалено много при готвенето.

5. Сгорещете олио за маслена баня на умерено-силен огън. Не бива да е твърде горещо, за да не изгори месото отвън, а отвътре да остане сурово.

6. Започнете с картофките. Изпържете ги на маслена баня, докато станат леко златисто-кафяви. Отцедете ги върху кухненска хартия и ги поръсете с щедро количество сол и малко пипер.

7. Оваляйте рибата и скаридите в предварително овкусеното и заделено брашно, потопете ги в течното тесто и изпържете на маслена баня докато се сготвят напълно. Панировката трябва да стане хрупкава и златиста от куркумата и пърженето. Не трябва да покафенява. Отцедете върху кухненска хартия и овкусете.

8. Поднесете веднага със соса тартар.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта