Регистрация

Риба с бирена панировка и чипс

Риба с бирена панировка и чипс
Трудно   |   Порции 3   |   Видяна: 4591

Хрупкави риба, скариди и картофки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За рибата:

  • 600 г риба по избор
  • 300 г скариди (по желание)
  • 600 г картофи

За панировката с куркума и бира:

  • обикновено брашно
  • сол и бял пипер
  • куркума на прах
  • ферула на прах (може да замените с чесън на прах или просто не слагайте)
  • бира по избор

За соса тартар с консервирани лимони:

  • висококачествена майонеза
  • консервирани лимони
  • кисели краставички
  • каперси
  • лук шалот
  • плосколист магданоз

Начин на приготвяне:

1. Пригответе тестото за панировката, като пресеете около 1 ч брашно (или повече, ако ще приготвяте по-голямо количество), 1 пълна ч.л. куркума, щипка ферула на прах (или около 1 ч.л. чесън на прах), сол и бял пипер. Заделете около 2 с.л. от тази смес за потапяне на рибата и скаридите преди пържене. Прибавете бирата към останалото овкусено брашно и разбъркайте до получаването на гъсто течно тесто. Оставете настрана за около час, за да се сгъсти и куркумата да оцвети сместа.

2. За да приготвите соса тартар (може да го направите и предварително), нарежете фино лука шалот, 2 с.л. кисели краставички, 1 ч.л. каперси, кората на 3 четвъртинки консервирани лимони и около 2 с.л. пресен магданоз. Смесете с около 3/4 ч майонеза.

3. Обелете и нарежете картофите като за пържене, но да не са прекалено тънко нарязани. Накиснете ги във вода, за да излезе част от нишестето и след това ги подсушете върху кухненска кърпа, за да станат хрупкави при пържене.

4. Обелете скаридите (ако ще използвате такива), но ги оставете с опашките. Почистете рибата от костите и кожата. Направете няколко дълбоки среза по диагонал откъм крачетата на скаридите, за да не се навият прекалено много при готвенето.

5. Сгорещете олио за маслена баня на умерено-силен огън. Не бива да е твърде горещо, за да не изгори месото отвън, а отвътре да остане сурово.

6. Започнете с картофките. Изпържете ги на маслена баня, докато станат леко златисто-кафяви. Отцедете ги върху кухненска хартия и ги поръсете с щедро количество сол и малко пипер.

7. Оваляйте рибата и скаридите в предварително овкусеното и заделено брашно, потопете ги в течното тесто и изпържете на маслена баня докато се сготвят напълно. Панировката трябва да стане хрупкава и златиста от куркумата и пърженето. Не трябва да покафенява. Отцедете върху кухненска хартия и овкусете.

8. Поднесете веднага със соса тартар.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 808
  2. ордьов
  3. 180
  4. сот
  5. 30
  6. Яйце
  7. 50
  8. нар
  9. цареви
  10. 500

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта