Риба с бирена панировка и чипс
Хрупкави риба, скариди и картофки.
Необходими продукти:
За рибата:
- 600 г риба по избор
- 300 г скариди (по желание)
- 600 г картофи
За панировката с куркума и бира:
- обикновено брашно
- сол и бял пипер
- куркума на прах
- ферула на прах (може да замените с чесън на прах или просто не слагайте)
- бира по избор
За соса тартар с консервирани лимони:
- висококачествена майонеза
- консервирани лимони
- кисели краставички
- каперси
- лук шалот
- плосколист магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото за панировката, като пресеете около 1 ч брашно (или повече, ако ще приготвяте по-голямо количество), 1 пълна ч.л. куркума, щипка ферула на прах (или около 1 ч.л. чесън на прах), сол и бял пипер. Заделете около 2 с.л. от тази смес за потапяне на рибата и скаридите преди пържене. Прибавете бирата към останалото овкусено брашно и разбъркайте до получаването на гъсто течно тесто. Оставете настрана за около час, за да се сгъсти и куркумата да оцвети сместа.
2. За да приготвите соса тартар (може да го направите и предварително), нарежете фино лука шалот, 2 с.л. кисели краставички, 1 ч.л. каперси, кората на 3 четвъртинки консервирани лимони и около 2 с.л. пресен магданоз. Смесете с около 3/4 ч майонеза.
3. Обелете и нарежете картофите като за пържене, но да не са прекалено тънко нарязани. Накиснете ги във вода, за да излезе част от нишестето и след това ги подсушете върху кухненска кърпа, за да станат хрупкави при пържене.
4. Обелете скаридите (ако ще използвате такива), но ги оставете с опашките. Почистете рибата от костите и кожата. Направете няколко дълбоки среза по диагонал откъм крачетата на скаридите, за да не се навият прекалено много при готвенето.
5. Сгорещете олио за маслена баня на умерено-силен огън. Не бива да е твърде горещо, за да не изгори месото отвън, а отвътре да остане сурово.
6. Започнете с картофките. Изпържете ги на маслена баня, докато станат леко златисто-кафяви. Отцедете ги върху кухненска хартия и ги поръсете с щедро количество сол и малко пипер.
7. Оваляйте рибата и скаридите в предварително овкусеното и заделено брашно, потопете ги в течното тесто и изпържете на маслена баня докато се сготвят напълно. Панировката трябва да стане хрупкава и златиста от куркумата и пърженето. Не трябва да покафенява. Отцедете върху кухненска хартия и овкусете.
8. Поднесете веднага със соса тартар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ