Регистрация

Пържено еленско месо с гъби, лук и вино

Пържено еленско месо с гъби, лук и вино
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 10188

Вълчо мезе - дивеч със сос от червено вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г еленско филе, нарязано на пържоли с дебелина 2.5 см.
  • 300 г дребен лук, една глава - ситно нарязана, останалите - цели, но обелени
  • 250 г дребни гъби
  • 4 резена пушен шарен бекон, ситно нарязан
  • ½ бутилка червено вино
  • 100 мл. добър зеленчуков бульон
  • смес от брашно и масло, 1:1, оформена на малки топки (за сгъстяване на соса)

Начин на приготвяне:

Бележка: Месото трябва да остане леко сурово, иначе става прекалено сухо и жилаво.

1. За да приготвите соса, първо запържете бекона и ситно нарязания лук в малко олио на средно силен котлон. Запържете за около 4 минути, така че беконът да позапази цвета си.

2. Добавете целите глави лук и гъбите и разбъркайте добре.

3. Засилете котлона и деглазирайте тигана с виното и бульона. Когато кипне, намалете котлона на слабо и оставете да къкри за 1 час.

4. Отцедете соса и отделете настрани твърдите съставки. Върнете течността в тигана.

5. Овкусете добре пържолите и ги изпържете на силен котлон в смес от олио и масло за около 2-3 минути от всяка страна, така че да останат леко сурови отвътре. Извадете пържолите от тигана докато довършвате соса.

6. Върнете соса на котлона, на средно силен огън, и започнете да добавяте постепенно маслените трохи - до получаването на желаната гъстота (трябва да получите плътен, но не прекалено гъст, сос). Върнете твърдите съставки към соса и го върнете на котлона, за да се затоплят добре.

7. При сервирането разрежете пържолите на две хоризонтално и ги сложете в чиния върху соса. За гарнитура можете да добавите картофено пюре, овкусено с горчица и пресни зеленчуци.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
4
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта