Регистрация

Пържени чушки с домати, чесън и магданоз



Пържени чушки с домати, чесън и магданоз
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1310

Чушки на тиган със заливка от доматен сос с подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Чушки с домати, магданоз и чесън - идеална комбинация за края на лятото, когато тези зеленчуци са в сезон. А българската готварска класика предлага рецепта, в която тези два зеленчука се съчетават във вкусна постна гозба, с която можете да изпиете чаша ракийка, да използвате за гарнитура или вместо салата. Е, пържи се, ала това е типично за родната кухня. А как се готвят пържени чушк с доматен сос, припомня Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Чушките се измиват и се подсушават добре. Надупчват се на няколко места с вилица. После се пържат под капак в сгорещена мазнина на умерен огън. Можете да ги изпечете за по-здравословно. Докато пиперките се готвят, се прави доматения сос. Правилото е теглото на доматите да е колкото на чушките, а на килогрм домати се слагат между 2 и 4 скилидки чесън. 2/3 от общото количество домати се рендосва. Останалото - се бели и реже на кубчета. Чесънът се реже на ръка. В малко гореща мазнина на умерен огън се запържва чесънът, посе се добавят доматените кубчета и чак след 5-6 минути и рендосаните домати. Поръсва се със захар, овкусява се със сол и пипер и се пускат зърна бахар и дафинов лист. После се оставя да къкри до сгъстяване.

Чушките се обелват и се подреждат цели в чиния. Заливат се с готовия сос, от който се изваждат бахарчетата и дафиновия лист след края на термичната обработка. На финала се поръсва с още малко сол при нужда и наситнени листа пресен магданоз.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта