Регистрация

Пълнени патладжани с кайма и бешамел



Пълнени патладжани с кайма и бешамел
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1182

Рецепта за папуцаки - печени патладжани с плънка от телешка кайма, заливка от бешамел и коричка от сирена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Патладжани по гръцки - любима рецепта на българите, които обичат да пътуват до южната съседка. Но вкусът от лятната ваканция може да бъде пренесен и в домашната кухня, стига човек да е склонен да отдели време за готвене. А как се правят патладжанените лодки по гръцки, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Патладжаните се разполовяват, вътрешността им се реже на ромбове и се посоляват. После се оставят да си пуснат горчивината. През това време се готвят останалите компоненти на ястието. Наситнява се лукът и чесънът, прави се Бешамела като се запържва масло с брашно, налива се мляко, овкусява се със сол и индийско орехче и се кипва на слаб огън. Бърка се до сгъстяване и се дърпа настрана от котлона. Можете да оставите телта вътре, за да разбърквате периодично. В хаванче се счукват подправките - канела, сол и карамфил. Ако имате риган, задължително също добавете в ястието, но не и в хаванчето.

Сърцевината на патладжаните се обира с лъжица и се измива добре. Наситнява се. Прави се запръжка от лука, чесъна и патладжанената сърцевина, а по-късно в нея се добавят каймата, доматен сос, подправките и малко червено вино. Оставя се да покъкри.

Патладжаните се пълнят със запръжката, отогре се заливат с бешамела и на финала се поръсват с рендосано жълто сирене. Запичат се за 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Точните стъпки на готвене и грамажи на продуктите - гледайте във видеото на Звездев по-горе.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта