Регистрация

Прясно постно задушено зеле

Прясно постно задушено зеле
Лесно   |   Порции 3-5   |   Видяна: 16587

Народна манджа със зеле, моркови, лук и домати, с която да изпратим пролетта и да посрещнем лятото.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Много обичам кисело зеле със свинско, но в края на пролетта, когато се появи прясното зеле, не изпускам възможността да си го приготвя постно.

Необходими продукти:

  • 1 голяма прясна зелка
  • 1-2 моркова
  • 2-3 глави лук (аз го предпочитам с повече)
  • 1 голяма консерва домати
  • 6-7 скилидки чесън
  • 10-тина зърна черен пипер
  • 2-3 дафинови листа
  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • Сол на вкус
  • връзка наситнен копър

Начин на приготвяне:

Нарежете зелката и я претрийте със сол. Започнете да я готвите под капак на не много силен котлон, за да не загори. Бъркайте от време на време. Не добавяйте вода, зелето ще се сготви в собствената си такава, както и в консервата домати, които ще добавите по-късно. Отначало количеството ще ви се стори голямо, но ще намалее с 1/3, докато се сготви.

Зелето ще се задушава около 30 мин. Едва след това може да добавите консервата домати, нарязаните на ситно кромид лук, моркови, чесън, както и червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Разбърквайте от време на време. Ако консервата домати е от по-кисели такива, какво по-добро от това.

Когато зеленцето е готово, го пробвайте на сол и добавете нарязаният на ситно копър. За да стане зелето кисело, майка ми добавя към него една чаена лъжица прах от нар. Подправката се намира трудно, затова аз го приготвям и без нея.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
7
4 мн. добре
1
3 става
2
2 едвам
2
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта