Празнично свинско с ориз и гъби ала шеф Манчев
Свинско на фурна с оризова зимна гарнитура.
Тези рецепта шеф Иван Манчев предлага за новогодишната вечер на всички клиенти на ЛИДЛ, които са избрали да посрещнат новата 2015-а година със задна четвъртина от малко прасенце, която е на промоция от 29 декември в магазините от веригата. Ако все пак искате да си сготвите вкусната храна, без да сте се запасили с промотирания продукт, смело използвайте и друга част на "гудето".
Необходими продукти:
- 2,5 кг цяло парче свинско месо (с бут от младо животно става най-вкусно)
- 200 г бланширан дългозърнест ориз (Манчев избра Tiradell)
- 100 г гъби
- 1 стрък праз
- 1 глава лук
- 50 мл бяло вино (експертът сипа Conde Noble)
- 70 г масло (Иван Манчев сложи Pilos)
- 2-3 с.л. олио (шеф Манчев избра Promienna)
- сол, черен и червен пипер
- ½ връзка магданоз
- 1-2 дафинови листа
- 1 л зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса, а маслото извадете да се стопли на стайна температура.
2. Обтрийте месото със сол, черен и червен пипер и масло.
3. Сложете го в тава за печене, сипете на дъното 400 мл бульон, покрийте с алуминиево фолио и оставете да се готви на 180 градуса за 2:30 часа.
4. Докато свинското се пече, си пригответе гарнитурата - наситнете лука, а гъбите нарежете на по-едри хапчици.
5. Сгорещете олио и задушете лука и гъбите в него.
6. Щом се отпуснат, добавете ориза, 550 мл от бульона и виното. Овкусете със сол, пипер и дафинов лист.
7. Гответе на умерен огън до готовност на ориза (около 45 минути), като разбърквате периодично.
8. Разгърнете печеното месо от фолиото и върнете обратно във фурната за половин час, за да хване коричка.
9. Поднесете нарязаното на порции печено свинско с гарнитура от ориза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ