Празнични кексчета с кафе и шоколад
Шоколадов кекс с коледна украса и аромати на ром и кафе.
Тези кексчета са моя лична модификация на семпла рецепта за кекс. Стават доста пищни и сладки. Когато ги приготвям за деца, предпочитам да са с млечен шоколад, био брашно, без ром и с намалени количества нескафе. Възрастните не се нуждаят от пощада :) . За тях слагам смело по много. Ето рецептата във вариант за възрастни – получава се изискан къпкейк, който можете да накарате да изглежда като сладкарски шедьовър съвсем лесно:
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. бяла захар
- 2/3 ч.ч. захар мусковадо
- 125 г масло
- 3 яйца
- 1 тъмен шоколад
- 1 пакет бакпулвер
- 75 г какао за сладкиши (неподсладено)
- 1,5 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. инстантно кафе (ненаправено - директно на бучки от кутията)
- 1 есенция ром (или просто червен ром от запаса в долапа - 1-2 с.л.)
За украсата:
- 1 малка кофичка течен шоколад
- декоратор за сладкиши – люспи бял шоколад, шарени пръчици и топчета, крокан или други ядки
Начин на приготвяне:
1. В метален съд нарежете маслото на парчета и начупете шоколада. След това ги сложете заедно на водна баня да се разтопят. Не трябва да кипват. Щом се превърнат в течност, са готови.
2. Не губете време докато маслената смес се разтапя. С миксер разбийте яйцата в голяма купа до побеляване и изсипете бялата захар. Бъркайте докато се разтвори.
3. Изсипете маслото с шоколада и разбийте хубаво. Добавете и мусковадото и продължете да бъркате.
4. Изсипете водата и продължете да разбивате. След това в друга купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и какаото и ги добавете на интервали към сместа. Разбивайте на умерена скорост до получаването на крем мус. След това го обогатете с рома и кафето.
5. Вече трябва да сте решили дали ще правите къпкейкове или голям кекс. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса.
6. Намаслете и набрашнете желаните от вас формички или голямата кексова форма. Аз използвам кошнички за еднократна употреба, които поставям в кофичките за мъфини и така си спестявам намазняването.
7. Разпределете мус-тестото в избрания от вас съд. Трябва да НЕ го запълва повече от 2/3, защото сместа се издува при печене.
8. Пъхнете в загрятата фурна и веднага я намалете на 170-180 градуса. Ако печете голям кекс – гответе около 35 минути. Ако правите мини кексчета – 20 минути най-вероятно ще са достатъчни. Не пускайте вентилатора на фурната и не отваряйте преди даденото време. След това можете да направите теста с клечка за зъби.
9. Готовият сладкиш (или сладкиши) изчакайте да се охлади и извадете от формичката. Намажете с течен шоколад и още на мига, преди да се е втвърдил, наръсете с люспи бял шоколад, крокан или шарени пръчици. Украсата е по ваша фантазия. Аз показвам най-лесният и красив начин, който открих.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ