Регистрация

Празнична торта с шоколад, масло и кондензирано мляко

Празнична торта с шоколад, масло и кондензирано мляко
Трудно   |   Порции 16-20   |   Видяна: 1804

Домашна луксозна торта за празници с шоколад, сметана, кондензирано мляко, масло, ядки и карамелен дъх.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Винаги съм се страхувала от правенето на сладкиши, но високо ценя домашно сготвените десерти. Тортите приемам за висш пилотаж в кулинарията. Липсва ми истинският вкус на любимата Гараш от миналото, когато се правеше с краве, а не с палмово масло. Харесвам блатовете на чийзкейковете и определено съм фен на кондензираното мляко като част от крема на сладкишите. А шоколадът за мен е върховна наслада за небцето. Мислейки как да съчетая всичко това в торта, създадена изцяло по вкуса ми, се престраших и направих своя рецепта за торта. Пък и си я кръстих с гордост - АВТОРСКАТА ТОРТА НА НИНА. Вече две години не минава празник без нея, а понякога близки и познати ми поръчват да я направя и за техни тържества. Изненадващо, но сред мнозината опитали творението ми, няма човек, който да не я е харесал. Тортата се прави сравнително лесно за многопластов сладкиш, но изисква техническо време за стягане, затова си предвидете два дни, в които ще ви се налага да работите по десерта сумарно не повече от 2 часа.

Необходими продукти:

За основата:

  • 125 г брашно
  • 70 г захар
  • 2 с.л. какао на прах
  • 80 г масло
  • 1 пакет шоколадови капки от дребните (по желание)

За белия пласт:

  • 1 консерва кондензирано мляко около 380 мл
  • 150 мл млечна готварска сметана с висок процент масленост (не е необходимо да е сладкарска, защото не се налага да се разбива)
  • 2 пакета желатин
  • 1 пакет крокант по желание за преход към тъмния пласт
  • 100 г бял шоколад
  • 60 г масло

За тъмния пласт:

  • 80 г масло
  • 200 г млечен шоколад
  • 150 мл млечна готварска сметана
  • 2 ампули есенция карамел
  • 100 г чаени бисквити
  • 2 пакета желатин

За кувертюра:

  • 100 г шоколад (бял или черен – изберете бял, ако искате да боядисате тортата със сладкарска боя както направих на „лилавия рожден ден на дъщеря ми)
  • 50 г масло

За допълнителна декорация:

  • 125 г крем сирене + 80 г пудра захар + 50 г масло (по желание за бял шприц)
  • Шоколадови топчета, кокосови стърготини или друга сладкарска декорация според повода

Начин на приготвяне:

1. Застелете дъното на тава за торти с падащо дъно и диаметър 26-28 см. с хартия за печене. Само така ще успеете да извадите сладкиша подобаващо и да го поставите в поднос или кутия за торти. Нека хартията се защипе с дъното и може да изрежете отстрани стърчащите краища, но не я оставяйте във вътрешността на стените, за да не развали формата на сладкиша.

2. В купата на чопъра изсипете всички съставки за блата без шоколадовите капки. Моята купа е малка и затова деля продуктите на две отделни смилания. Смелете до получаването на фини маслени трохи. Изсипете във формичката. Добавете шоколадовите капки и разбъркайте с пръсти. След това с натиск с ръка или обратното на лъжица оформете равномерен блат. Пъхнете в предварително загрята на  170 градуса фурна за 12 минути. Извадете и оставете на спокойствие да се охлади. След изваждане блатът ще е мек, но след 3-4 часа ще се втвърди подобаващо. Тогава можете да преминете към следващата част.

3. Започваме с белия пласт. Накиснете желатина в 50 мл студена вода, разбъркайте и оставете да набъбне за 15 минути. През това време натрошете белия шоколад в касерола, добавете маслото и залейте със сметаната. Подгрейте и бъркайте докато се получи хомогенен крем. Не трябва да кипва, но да е близо до точката на кипене. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Бъркайте докато се разтвори напълно. Изсипете кондензираното мляко, размешайте до хомогенност и залейте блата с получения крем. Приберете в хладилник за 6-8 часа. Чак след това проверете дали се е стегнал. Имах случай на некачествен желатин и ми се наложи да започна отначало на този етап.

4. По желание върху стегнатия бял пласт можете да поръсите пакет крокант, други ядки или дребни шоколадови капки. Придава идеална хрупкавост на тортата.

5. Пластът от млечен шоколад се приготвя еквивалентно на белия пласт като на финала вместо кондензирано мляко се добавят смлените в чопър бисквити. Текстурата им не си личи, но вкусът се усеща и се създава приятна плътност на крема. Плюс това помагат за неговото по-добро стягане. Залейте белия пласт с готовия шоколадов сос и оставете тортата за 8 часа в хладилник.

6. Когато и този ред е стегнат, направете шоколадовата заливка. Използвайте бял шоколад и масло, за да добавите цвят на тортата с няколко капки сладкарска боя. Ако искате да изглежда като традиционна шоколадова торта, използвайте черен шоколад. Разтопете го на слаб огън с маслото и залейте сладкиша. Приберете в хладилник за поне 6 часа.

7. Поръсете с украса по желание или оставете така в семпъл вариант. Ако имате повече ентусиазъм, махнете тортата от формичката и прехвърлете в кутия за торти или поднос. След това направете бял сладкарски крем.

8. Маслото и крем сиренето трябва да са омекнали на стайна температура. Прехвърлете ги в купа и с миксер разбийте с пудра захарта. Очаквайте захарна експлозия докато се инкорпорира. След това прехвърлете получения крем в пош и си нарисувайте цветлета или каквото душа ви иска върху тортата. Приберете отново в хладилник и след няколко часа можете да положите ядки или шоколадови украси върху цветлетата. Цялата украса е въпрос на импровизация.

* Когато опитах да подредя дребни топчета за декорация с линийка и щипки върху тортата, се получи лек гаф. Топчетата поеха влагата и на следващия ден цветът им започна да се стича по тортата. Добре че случаят беше неофициален, защото ако бях поела ангажимент към близък, щях да съм в доста неудобна позиция.

А ето и няколко визии на тази торта, приготвяна от мен за различни поводи:

 

Домашна торта за тържество

 

Пищна торта, направена вкъщи

 

Тортата която аз си измислих

 

Авторската торта на Нина Донева

 

Шоколадовата торта на Нина

 

 

 

 

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта